Füüsiline vorm mõjutab depressiooni rohkem kui kehavormid

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi ülekaalulisus on depressiooni riskifaktor, leiti Dallases läbi viidud pikaajalise uuringu tulemusel, et depressiivsed sümptomid on tugevamalt seotud hoopis kardiorespiratoorse võimekusega.

Uuringusse haarati täiskasvanud inimesed vanuses 20-100 aastat, kes olid läbinud tervisekontrolli koos koormustestiga ajavahemikus 1979-1998, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

Uuringust jäeti välja isikud, kellel olid muutused rahuoleku EKGs; kes ei saavutanud koormustestil vähemalt 85 protsenti ealisest maksimaalsest pulsisagedusest; kellel olid diagnoositud kardiovaskulaarsed haigused, vähk või varem diagnoositud psühhiaatriline haigestumine, suitsiidimõtted või kes olid saanud psühhiaatrilist nõustamist.

Analüüsidesse hõlmati ligi 12 600 inimest. Rasvumist määrati kolmel viisil: kehamassiindeks, vööümbermõõt ja keha rasvaprotsent.

Selgus, et kui kardiorespiratoorset võimekust arvesse võtta, ei oma ülekaalulisus, vööümbermõõt ega keha rasvaprotsent depressiivsete sümptomite kujunemisel tähtsust.

Naiste puhul esines kõige madalama füüsilise võimekusega grupis depressiivseid sümptomeid 60 protsenti rohkem kui kõige kõrgema füüsilise võimekusega grupis; väheaktiivsete ja ülekaaluliste naiste risk depressiivseid sümptomeid kogeda oli 125 protsenti kõrgem kui aktiivsetel normaalkaalus naistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles