Kanepi tarbimine noorte seas kasvab

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep.
Kanep. Foto: SCANPIX

Prantsusmaal tehtud uuringu järgi on viimastel aastatel kanepi tarbimine noorte seas märkimisväärselt kasvanud - üks noor kümnest on regulaarne kanepisuitsetaja. 

Alates 2003. aastast oli kanepi tarbimine noorte seas püsivas languses. Pärast kümneaastast tarbimise vähenemist on alates 2014. aastast kanepi suitsetamine taas selgelt tõusuteel, kirjutab Le Monde.  

Seda näitavad esialgsed andmed, mis saadi 22 000 noore anonüümselt täidetud küsimustiku analüüsimisel. Uuringu avaldas Prantsuse narkootikumide ja narkosõltuvuse keskus (OFDT).

Lisaks halbadele tulemustele kanepi tarbimise vallas, näitas uuring ka alkoholi ja tubaka tarbimise suurenemist.

Uuringut on tehtud regulaarselt alates 2000. aastast ning aastatel 2011-2014 täheldati «märkimisväärset kasvu» nende 17-aastaste noorte seas, kes kanepiga eksperimenteerivad. 47,8 protsenti noortest olid kanepit proovinud vähemalt ühe korra (võrreldes varasema 41,5 protsendiga). Rohkem on kasvanud just tüdrukute osakaal, kes esimest korda kanepit proovivad.

Tulemustest selgub veel, et peaaegu üks noor kümnest suitsetab regulaarselt kanepit – 9,2 protsenti neist ütles, et suitsetab seda «kraami» vähemalt kümme korda kuus. 2011. aastal oli see protsent 6,5 juures.

OFDT hoiatab, et kanep põhjustab õpiraskusi, halvendab mälu ning võib kaasa tuua psüühikahäireid. Paljude uuringute tulemustes on rõhutatud, et kanepi tarbimisega alustamine võib suurendada ka teistest ainetest sõltuvusse sattumise riski. Samuti hoiatatakse, et turul võib liikuda halva kvaliteediga nn petukaupa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles