Seisund, mis on autojuhile sama ohtlik kui joove

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu kohaselt võib dehüdratsioon ehk vedelikupuudus kahjustada inimese otsustusvõimet ja reaktsioonikiirust samal moel nagu seda teeb alkohol.

Ajakirjas Journal of Physiology and Behavior avaldatud uuring näitas, et dehüdreerunud olek võib olla auto juhtimise ajal sama pärssiva mõjuga nagu alkoholijoove, vahendab Shape.com.

Briti teadlased leidsid, et inimesed tegid veepuuduse all kannatades autot juhtides sama palju vigu nagu purjus peaga. Võrreldes korralikult vett tarbinud juhtidega tegid nii vedelikupuuduses kui ka joobes juhid tervelt kaks korda rohkem vigu.

Veepuudus organismis võib viia vähenenud ajuaktiivsuse ja erksuseni, halvenenud keskendumisvõimeni ning kahjustada lühiajalist mälu, ütlevad teadlased.

Uuringu juhtivautor Ron Maughan märkis, et selles, et joobes või narkootikumide mõju all juhtimisega kaasneb suurem õnnetustesse sattumise risk, ei ole küsimustki, kuid antud uuring tõi välja seni teadmata ohu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles