Autismi ja vaktsineerimise vahel ei leitud taas seost

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiin. Pilt on illustratiivne.
Vaktsiin. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika Meditsiini Ühingu toimetistes ilmunud 96 000 last hõlmanud suuruuringust nähtub taas, et MMRi ehk leetrite, mumpsi ja punetiste suhtes kaitsevõimet tõstva vaktsiini kasutamine ei tõsta vaktsineeritud laste seas autismispektri häirete (ASD) esinemissagedust.

Drexeli ülikooli autismi instituudi arstiteadlase Craig Newschafferi töörühm uuris enam kui 95 727 vanema õe või vennaga lapse kohta kogutud anonüümseks muudetud terviselugu, kirjutab ERRi teadusportaal.

Vaktsineerimise andmeid analüüsides selgus, et teiseks eluaastaks oli MMR-vaktsiiniga vähemalt ühekordselt vaktsineeritud 84 protsenti lastest, kelle vanemat venda või õde oli vaktsineeritud sama vaktsiiniga. Viiendaks eluaastaks kasvas nende hulk 92 protsendini ning autistliku venna või õega laste puhul olid näitajad vastavalt 73 ja 86 protsenti.

Autismispektri häire suhtelist riski hinnates leidis aga töörühm, et see oli ühe- ja kahekordselt vaktsineeritud ja vaktsineerimata laste seas sarnane, seda isegi kõrgema riskiga perekondades, kus vanemal lapsel oli juba arenguhäire diagnoositud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles