Viie sekundi reegel polegi müüt

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahva seas laialt levinud reegel, mille järgi võib viie sekundi jooksul pärast toidu mahakukkumist seda veel süüa, sai teadlaste poolt mõningase heakskiidu. 

Viie sekundi reegel on laialt levinud müüt, mille järgi võib toidu mahakukkumise korral seda süüa, kui see pole põrandal lebanud kauem kui viis sekundit. Selgub, et eelmise aasta märtsis tehtud uuringu järgi võib see isegi tõsi olla, kirjutab Health24.

Müüdi järgi ei jõua viie sekundiga bakterid toidu külge klammerduda ja seepärast võib maast võetud toitu sellisel juhul endiselt süüa. Inglismaal Astoni ülikoolis tehtud uuringust selgub, et kõik oleneb sellest, millise söögiga on tegemist ning millisele põrandale see kukkus.

Uuringu käigus uuriti, kui palju baktereid jäi röstsaia, pasta, küpsise ja kleepuva magusa külge. Pindadest katsetati seda vaibal, laminaadil ja plaaditud põrandal. Bakteritest uuriti kõige enam coli-baktereid ja Staphylococcus aureust, jälgides, kuidas need põrandal oleva toiduni 3-30 sekundi jooksul jõuavad. 

Mida kauem toiduained põrandal olid, seda rohkem baktereid nende külge jäi. Pindadest tegi parima tulemuse vaip, sest laminaatpõrand ja plaadid suurendasid bakterite leviku riski pärast viite sekundit.

Teadlased uurisid ka seda, kui suure tõenäosusega inimesed mahakukkunud toitu söövad. Tuli välja, et enamusel inimestest polnud selle vastu midagi ning suurema tõenäosusega teevad seda naised. Ühtlasi olid naised ka agaramad viie sekundi reegli järgijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles