Hambaarst: põhjendust tasulisele hambaravile ei ole

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli stomatoloogiakliiniku juhataja Taavo Seedre.
Tartu Ülikooli stomatoloogiakliiniku juhataja Taavo Seedre. Foto: Margus Ansu

Hambaarstide hinnangul on hambahaigused sama piinavad ja ohtlikud kui teised tõved, mille ravikulu kaetakse sotsiaalmaksust, kuid ometi jäävad hammaste ravikulud täies ulatuses inimese enda kanda.

Tartu Ülikooli stomatoloogia kliinikumi juhataja Taavo Seedre rääkis Õhtulehele, et meditsiinilist põhjendust, miks on suuõõne haiguste ravi tasuline, kuigi näiteks teisi põletikulisi haigusi ravitakse haigekassa kulul, ei olegi.

Tema sõnul võib ka hambajuure põletik olla väga ohtlik ja väikesed infektsioonid suus on USAs tehtud uuringute põhjal suureks riskiallikaks südame- ja veresoonkonnahaiguste tekkimiseks, rääkimata sellest, et juurepõletikuga kaasnev valu võib olla talumatu.

Seedre hinnangul oleks vajalik ja mõistlik, et riik maksaks kinni mingi osa ravist, sama teed on läinud mitmed Euroopa riigid, nende hulgas Soome, kus enamiku ravikuludest katab kohalik omavalitsus.

Sotsiaalministeeriumi kommentaar oli konkreetne – kuni üleliigset raha ei ole, on hammaste tervise eest hoolitsemine eelkõige inimese enda mure ja ülesanne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles