Vähiravifond aitas osta ka küsitava tulemusega ravimit

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravim võib pikendada elu, mida veeta koos lähedastega.
Ravim võib pikendada elu, mida veeta koos lähedastega. Foto: Panther Media

Aprillikuus toetas vähiravifond «Kingitud elu» kolme eestimaalase vähiravi 19 000 euroga, ostes kahele patsiendile ravimit, mille tulemuslikkus oli kaheldav.

15 tegevuskuuga on fondist nüüdseks abi saanud kokku 20 inimest ehk kõik, kes on abi taotlenud ja fondi toetamise põhimõtetele vastanud, teatas fond.

Fondilt sai aprillis toetust 74-aastane mees js 68-aastane naine. Mõlemale aitas fond annetajate abiga soetada soolevähiravimi, mille ühe kuu ravimikarp maksab apteegis mitu tuhat eurot.

Ehkki ravim on uuringute järgi küsitava tulemuslikkusega, andis mõlema patsiendi toetamise kasuks otsustamisel kaalu asjaolu, et nad olid varem juba sama ravimit saanud ning see toimis. Üks patsient panustas oma ravisse tuttavate abiga 500 eurot, teine 2600 eurot.

Kolmandal patsiendil, samuti soolevähiga võitleval 73-aastasel naisel, aitas fond osta teist ravimit ning selle ostmisesse panustati üle 9000 euro. Patsient ise toetas ravi omalt poolt 100 euroga.

«Ei ole midagi rõõmustavamat kui võimalus aidata jätkata ühtedel inimestel raviga, mis juba toimib – millel on positiivne tulemus. Võttes seeläbi tervelt nende perekonnalt ära mure, kuidas edasi hakkama saada. Teiste puhul on juba viimase õlekõrre ulatamine ja uue lootuse kinkimine kirjeldamatult suur kingitus. Fondi poolt tahame kõikidele anda võimaluse paraneda ja kauem lähedaste keskel viibida,» ütles vähiravifondi juhataja Toivo Tänavsuu.

«See toetus tähendab mulle väga-väga palju. Saada ravi abil juurde täisväärtuslikku elu, sellist, kus saan elada ja ei ole kogu aeg voodis pikali – võtta elust osa, saada olla inimene ja teistele midagi anda – olen selle üle päris meeldivalt üllatunud. Elame abikaasaga kahekesi aga meil on noored sugulased, kellega oleme väga lähedased – nad on praktiliselt nagu oma pere. Saan nüüd veel nendega olla, neid õpetada, mis on elus hea ja millest hoiduda,» ütles kallite ravimite ostul abi saanud 68-aastane patsient.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles