Mõtlemine soodustab ajukasvaja arengut

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljuti tehtud uuringus jõuti üllatava avastuseni – aktiivne ajutegevus võib soodustada ajukasvaja arengut.

Stanfordi ülikooli meditsiinikoolis tehtud uuring avaldati ajakirjas Cell ning selles leiti, et kasvajad kasutavad oma kasvu edendamiseks ajukoores olevaid aktiivseid närve. Ka mõtlemine aktiviseerib närvide tegevust.

Teadlased vaatlesid uuringu käigus glioome, mis on ajukasvaja kõige levinum vorm ja mille ravivõimalused on hetkel väga piiratud. Uurijad eristasid ajus valku neuroligiin-3, mis terves ajus osaleb uute sünapside tekkes, kuid kasvaja olemasolu korral soodustab see valk tuumori kasvu.

Uuringu üks eestvedajaid Michelle Monje ütles, et sellise tulemuse saamine võimaldab arendada uusi teraapiavorme ning näitab, et glioomid halvavad paljud protsessid, mis on seotud aktiivse ajutegevusega. Sinna hulka kuuluvad nii mõtlemine, õppimine kui ka kohanemine.

See hiirtel tehtud uuring oli esimene, mis näitas, et aju aktiivsus võib olla seotud ajukasvajate arenguga. Veelgi üllatavamaks teeb avastuse see, et teiste elundite aktiivsust ei ole varasemalt kasvajate arenguga seostatud. Näiteks hingamine ei aita kaasa kopsuvähi arengule.

Monje ütles, et teoreetiliselt võiksid arstid aeglustada glioomide kasvu, andes patsientidele rahusteid, mis vähendavad vaimset aktiivsust. Siiski ei pea ta seda reaalseks lahenduseks, sest see ei eemalda kasvajat ning samuti ei taha arstid, et ajukasvajaga inimesed lõpetaksid õppimise ja muu aktiivse elu.

Siiski arvavad teadlased, et uuring näitab, et kasvajate arengu aeglustamiseks on uusi võimalusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles