Austria teadlased lõid biolagunevad tehisveresooned

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Austria teadlased valmistasid biolagunevad tehisveresooned, mille kaudu saab verd veresoonte ahenemise ja trombide korral takistustest mööda juhtida.

Blokeeritud veresoonte asendamiseks kasutatakse tänapäeval enamasti inimese enda veene ja artereid, kuna kunstmaterjalidest loodud soonte sisepind on nende looduslikest analoogidest karedam, mis võib aga kaasa tuua asendussoonte ahenemise, kirjutab ERRi teadusportaal.

Viini tehnikaülikooli ja meditsiiniülikooli teadlased leidsid, et sarnast probleemi ei teki termoplastiliste polüuretaanide hulka kuuluvatest molekulikettidest valmistatud soontega, mille seinu rikastatakse pärast nende organismi siirdamist kasvufaktoritega. Molekulid ergutavad omakorda keha enda rakkude liikumist ja nende koloniseerimisprotsessi.

Rottidega tehtud katsetes leidsid teadlased, et kuue kuuga olid tehisveresooned keha kudedega täielikult lõimunud ja muutunud seeläbi selle loomulikuks osaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles