Pingeline töö kaitseb vaimse allakäigu eest

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värskest teadusuuringust ilmneb, et neis ametites töötavad inimesed, kus läheb vaja palju kõneoskust, strateegilist mõtlemist ja konfliktide lahendamist, on mälu ja mõtlemisvõime allakäigu eest kaitstud teistest paremini.

Fransisca Then Saksamaalt Leizpigi ülikoolist ja ta kolleegid tegid kaheksa aasta jooksul enam kui tuhandele vanemaealisele inimesele aeg-ajalt mälu- ja mõtlemisteste, kirjutab ERRi teadusportaal.

Selgus, et mida enam oli inimeste tööalane tegevus sisaldanud planeerimist, strateegialoomet, konfliktide lahendamist, informatsiooni tõlgendamist, andmeanalüüsi ja tähelepanelikkust, seda aeglasemalt kulges neil vanusega seonduv kognitiivsete võimete allakäik.

Vaimselt nõudlikes ametites töötanutel oli allakäigu tempo võrreldes vaimselt vähem nõudlikes ametites töötanutega kuni kaks korda väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles