Suri kõhnumiskultuse kuninganna

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean Nidetch
Jean Nidetch Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise dieedi-ettevõtte Weight Watchers ehk Kaalujälgijad asutaja Jean Nidetch, kellel õnnestus teha kaalujälgimisest miljoni dollari äri, suri oma Florida kodus 91-aastasena.

Kasutades kalorite lugemist, grupikohtumisi ja isiklike lugude jagamist, julgustas ta oma liikumise liikmeid enda tervise eest vastutust võtma, tegema trenni ja sööma rohkelt kala, kirjutab BBC.

Lapsena oli Jean Nidetch ülekaaluline ja kui ta varastel 1960ndatel oma ettevõtte asutas, nimetas ta end ise paksuks koduperenaiseks.

Vaid kahe aastaga õnnestus tal saada miljonäriks ning praegu leiab maailmas aset enam kui 30 000 kaalujälgijate kohtumist.

Jean Evelyn Slutsky sündis 1923. aastal Brooklynis, kaaludes 3,26 kilogrammi. Ta võttis lapsena kõvasti kaalus juurde ning oli jõudnud pidada edutult dieeti veel enne, kui läks keskkooli.

Kui ta 1961. aastal rasvunutele mõeldud kliinikusse jõudis, kaalus ta 1,70m pikkuse juures 97 kilogrammi. Seal saadud nõuanded andsid talle kaalukaotusel uue hoo. Muu hulgas soovitati talle toidukordi mitte vahele jätta, süüa rohkem puu- ja köögivilju, kala viis korda nädalas ning kahte viilu leiba ja kahte klaasi kooritud piima päevas.

Uus dieet töötas, kuid Nidetch tundis puudust teiste dieedipidajatega lugude ja murede jagamisest. Nii otsustas ta hakata korraldama vastavaid kohtumisi enda kodus. Alguses koosnes kaalulangetajate grupp vaid temast ja tema kuuest sõbrast, kellel olid temaga sarnased söömishäired.

Oktoobris 1962 saavutas Nidetch oma soovitud kaalu 64,4 kg ning järgmisel aastal asutas ta koos oma kahe sõbraga Weight Watchers Internationali.

Kõigepealt vallutas tema uus äri New Yorgi ja seejärel kogu maailma. 1978. aastal müüdi ettevõte Heinzile 71 miljoni dollari eest.

Väidetavalt hoidis Nidetch elu lõpuni oma lubadust mitte lasta kaalul üle 68 kilo kerkida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles