Kai Kimmel: originaal- ja koopiaravimitel on vahe

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vaatamata ravimiameti kinnitusele, et geneerilistel ja originaalravimitel ei ole vahet, tõdes apteekrite liidu esinaine ja Paide apteegi juhataja Kai Kimmel, et need ei ole sajaprotsendiliselt võrreldavad.
 

Kimmeli sõnul sõltub väga palju abiainetest ning ka tootmisprotsessid on eri tootjatel erinevad - sada protsenti samasust eri tootjate puhul ei saa tema selgitusel tagada, isegi kui toimeaine on täpselt sama, kirjutab meditsiiniuudiste portaal mu.ee.

Kimmel märkis, et kuigi kõik räägivad, et toimeaines pole vahet, siis keegi ei räägi, et kõrvaltoimetes on vahe. «Meile tuuakse vahel tagasi geneeriline ravim, et jalad on nüüd paistes, varem ei olnud,» kirjeldas ta olukorda.

Kimmel saab aru, et kui inimestel raha ei ole, siis tuleb osta geneeriline ravim, kuid tema isiklikult usub originaali, kuna selle taga on ulatuslikumad ravimiuuringud.

Viidates haigekassa kampaaniale, millega soovitakse juhtida inimeste tähelepanu võimalusele valida apteegis sama toimeainega ravimite hulgast soodsaim, märkis apteekrite liidu juht, et tegelikult peavad arstid toimeainepõhiseid retsepte välja kirjutama juba 1. jaanuarist 2003, kuid seni on riigi esindajad sellele läbi sõrmede vaadanud.

Nüüd on aga tema sõnul hakatud aktiivselt tegutsema, sest Eesti riik sai ELilt etteheited, kuna meil on patsiendi omaosalus Euroopa riikidest üks kõrgemaid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles