D-vitamiini puudus võib soodustada kõhunäärmevähi teket

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Uue uuringu kohaselt võib vähese päikesevalgusega piirkondades elavaid inimesi ohustada teistest suurem kõhunäärmevähi risk ning üheks võimalikuks põhjuseks on seejuures D-vitamiini puudus.

Uuringu kaasautor dr Cedric Garland California ülikooli San Diego meditsiinikoolist märkis, et inimestel, kes elavad ekvaatorist kaugel, esineb kõhunäärmevähki kuus korda rohkem kui neil, kes elavad ekvaatori lähedal, kirjutab Web MD.

«Päikesevalguse puuduse tähtsus viitab tugevalt, ent ei tõesta, et D-vitamiini puudus võib anda oma panuse kõhunäärmevähi tekkeriski,» märkis ta.

D-vitamiini saab küll lisaks päikesele ka rasvasest kalast, eriti lõhest ja tuunikalast, samuti juustust, munakollastest ja D-vitamiiniga rikastatud piimatoodetest ja mahladest, kuid teadlaste sõnul vajavad inimesed seda vitamiini siiski rohkem, kui nad päikesevaestes piirkondades toidust kätte saavad.

Varasemates uuringutes on Garland ja tema kolleegid leidnud seose kõrgema D-vitamiini taseme ja väiksema rinna- ja soolevähi esinemissagedusega. Nüüd leidsid nad seose ka kõhunäärmevähiga.

Teadlased jõudsid oma järelduseni pärast enam kui sajast riigist pärinevate andmete analüüsimist. Nad arvestasid seejuures ka teiste kõhunäärmevähi riskifaktoritega, nagu rasvumine, alkoholitarbimine ja suitsetamine.

Kõhunäärmevähk on eriti tappev vähivorm. Teadlaste sõnul on ta esinemissageduselt maailmas 12. kohal, kuid surmavuselt seitsmendal kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles