Astmasse haigestumine on oluliselt suurenenud

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astmaatik
Astmaatik Foto: SCANPIX

Täna on maailmas ligi 300 miljonit astma diagnoosiga inimest – viimasel kümnendil on haiguse diagnoosimine oluliselt suurenenud, iseäranis laste hulgas.

Eestis põeb astmat ligikaudu 5–8 protsenti täiskasvanud elanikkonnast ehk 70 000 kuni 112 000 inimest. «Kuna tegemist on kroonilise haigusega, siis tuleb haigel õppida sellega koos elama. Õiget eluviisi ja ravi järgides võib astmahaige elada täisväärtuslikku elu ilma astmavaevusteta,» kommenteeris Qvalitas Arstikeskuse pulmonoloog doktor Elga Mesimaa.

Ast­ma on hin­ga­mis­tee­de kroo­ni­li­ne põle­ti­ku­li­ne hai­gus, mis põhjus­tab üli­tund­li­kel ini­mes­tel hin­ga­mis­tee­de laial­da­se va­riee­ru­va obst­rukt­sioo­ni. See tä­hen­dab, et hin­ga­mis­teed on ühel päe­val roh­kem kin­ni kui tei­sel ja inimesel on väga raske hingata.

Astma kulg võib olla erinev. Vähesest köhatamisest raskete hingeldushoogudeni, paarist korrast aastas igapäevaste sümptomiteni, astmahoole võib eelneda vesine nohu, nina või naha sügelus. Ast­ma­te­ki­ta­jad võivad ol­la al­ler­gee­nid, vii­ru­sed, bak­te­rid, see­ned, ka il­m – külm või vä­ga niis­ke õhk – ja psühho­loo­gi­li­sed põhju­sed, sealhulgas tu­gev emot­sio­naal­ne st­ress või ras­ked ülee­la­mi­sed.

Laste astma, eriti haiguse alguses, võib kulgeda väga väheste sümptomitega ja võib jääda märkamatuks. «Esialgu võib lapsel olla vaid harvaesinev hingamisraskus või kerge hootine köha. Mõnikord võib olla köha lastel ainsaks astma sümptomiks. Seetõttu tuleks laste kroonilisse köhasse suhtuda tõsiselt ja vajadusel konsulteerida pulmonoloogiga,» lisas Mesimaa.

«Kui varasemaks eesmärgiks oli aastakümneid astmaatakkide/ägenemiste ravi, siis uueks eesmärgiks on saavutada täielik astmakontroll: vältida puudumist koolist või töölt, vajadust meditsiiniteenuste järele ja säilitada normaalne elukvaliteet,» sõnas Mesimaa.

Täna tähistatakse rahvusvahelist astma päeva, mis toimub iga-aastaselt Maailma Astma Initsiatiivi (Global Initiative for Asthma ehk GINA) eestvedamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles