Nutirakendus aitab suitsetamisest loobuda

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nii internetis kui ka Apple’i ja Androidi mobiliirakendusena 23 keeles ja 28 euroliidu riigis saadaval digitaalne tervisenõustaja iCoach on abiks suitsetamisest loobumisel.

Tasuta rakendus iCoach juhib kasutajat läbi viie järjestikuse etapi, mis aitavad suitsetamist maha jätta, kuid nüüd on tööriistal ka mitmed personaalsed etapipõhised väljakutsed.

Näiteks:

  • Ta jälgib, kui mitu sigaretti sa päevas suitsetad, kuna muidu võid ise enda harjumust alahinnata (teise etapi suitsetajatele)
  • Lükkab edasi päeva kõige «mõnusama» sigareti 10 korda 10 minutit ja siis 20 minutit (kolmanda etapi suitsetajatele)
  • Jäta suitsupakk koju, kui lähed mõneks ajaks kodust ära asju ajama (neljanda etapi suitsetajatele)

Nimetatud väljakutsed võimaldavad suitsetajatel seada endale väikeseid ja saavutatavaid eesmärke, mille täitmine julgustab võtma vastu uusi väljakutseid ja aitab nii oma harjumuse üle kontrolli saavutada.

«Uurimistöö tulemusena jõudsime järeldusele, et suitsetamisest loobumise lihtsustamiseks on vaja teekond suitsuvaba eluni teha väikesteks sammudeks, mille vahel on saavutatavad eesmärgid. Kui keegi alles mõtleb suitsetamisest loobumisele, siis võib lõppeesmärk talle võimatuna näida,» selgitas iCoach platvormi välja arendanud BrandNewHealth’i esindaja Steven De Peuter.

«Kõige raskem on jõuda suitsetajateni, kes on etapis, kus nad alles kaaluvad mahajätmist. Neid on meie praegustest registreeritud kasutajatest kolm protsenti. Just nemad on meie kampaania peamiseks sihtgrupiks. Loodame väga, et uued väljakutsed annavad neile motivatsiooni järgmisesse etappi liikumiseks.»

iCoach tunnustab kasutajat iga eesmärgi täitmise eest kiitva sõnumiga. Need sõnumid ja võimalus järgmisesse etappi liikuda peaksid iCoachi kasutajaid motiveerima ning tekitama tunde, et nad on osake tugevast kogukonnast. iCoachi kasutajaid kutsutakse üles ka oma väljakutseid, saavutusi ja edulugusid sotsiaalmeedias jagama.

Euroopa Komisjon käivitas kampaania «Eks-suitsetajad on peatamatud» esmakordselt 2011. aastal ning see jätkus edukalt ka aastatel 2012 ja 2013. Kampaania eesmärk on aidata 24–35-aastatel suitsetajatel suitsetamisest loobuda.

Lisaks endiste suitsetajate juurdevõidetud ja parema elukvaliteediga eluaastatele kergendab suitsetamisest loobumine ka Euroopa tervishoiusüsteemide ja majanduste finantskoormat. Suitsetamise kogumaksumus Euroopa ühiskonnale aastal 2009 oli 544 miljardit eurot.

Euroopa komisjoni tervishoiu ja toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitis märkis, et igal aastal sureb Euroopa Liidus tubaka tarbimisest põhjustatud haiguste tõttu peaaegu 700 000 inimest. «Suitsetamise tagajärjel sureb rohkem inimesi kui autoavariide, kuritegevuse ja narkootikumide tarbimise tagajärjel kokku.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles