Uuring: lapsed eksivad koerte kehakeele tõlgendamisel

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peamiselt saadakse hammustada koertelt, aga ka kassidelt.
Peamiselt saadakse hammustada koertelt, aga ka kassidelt. Foto: SCANPIX

Teadlased avastasid, et koolieelikute riski koera rünnaku ohvriks sattuda suurendab see, et lapsed tõlgendavad looma ähvardavat hammaste paljastamist naeratamise ja sõbralikkuse avaldusena.

Suurbritannias saavad pooled elanikest lapsepõlves koeralt hammustada, kusjuures suurimas ohus on just eelkooliealised põnnid, kirjutab BBC News.

Nüüd leidsid Lincolni ülikooli uurijad, et selle üheks põhjuseks võib olla laste suutmatus loomade kehakeelt õigesti tõlgendada. Nimelt selgus, et koolieelikud keskenduvad koera kehakeelt jälgides tema suule ja hammastele ning nooremad kui viieaastased kipuvad seejuures looma suunas kummarduma, et teda lähemalt vaadata. See aga suurendab tõenäosust, et koer hammustab last näkku või kaela.

Neid teadmisi arvesse võttes koostasid uurijad DVD, millel olevate videote abil õpetatakse lapsi koera hammustust ennetama.

«On väga oluline, et lapsed õpiksid asju koera vaatenurgast nägema, saaksid temast paremini aru ja oskaksid öelda, millal on ohutu koerale läheneda,» kommenteeris heategevusühingu Blue Cross esindaja Tracy Genever. «See, et koer näeb kurb välja, ei tähenda veel, et ta kallistust tahab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles