Vaata, milliste suguhaiguste vastu tuntakse Euroopas huvi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Libista kaardil, et riikide kohta täpsemalt vaadata:

Internetiajastul eelistavad paljud inimesed arsti juurde minemise asemel oma sümptomite ja haiguste kohta infot otsida näiteks Google'ist. Seda eriti piinlike probleemide korral. Milliseid suguhaigusi guugeldatakse aga Euroopas kõige enam?

Inglise ilu- ja tervisetoodete poekett Superdrugs pani kokku Google otsingutulemuste analüüsi, millest selgusid need Euroopa riigid, mis on kõige rohkem hädas suguhaigustega. Kasutades Google Trendsi ja SEMrushi andmeid, tegi Superdrugs ülevaate sellest, millistes riikides otsitakse ühe inimese kohta kõige enam teavet suguhaiguste kohta ning milliseid haiguseid kõige enam guugeldatakse. Kaardil on esindatud need riigid, mis on suguhaiguste guugeldamises meistrid (v.a Eesti).

Eestlased küll ei kuulu nende rahvaste hulka, kes Euroopas kõige rohkem suguhaiguste kohta internetist informatsiooni otsivad, kuid meil otsitakse Google Trendsi järgi sarnaselt Horvaatia ja Ungariga kõige rohkem sõna «HPV», mis tähistab inimese papilloomviirust. Teisel kohal on Eestis klamüüdia guugeldamine, mis on meil ühtlasi kõige levinum sugulisel teel leviv haigus. Mõlemal haigusel puuduvad enamasti kindlad haigusnähud.

Üldiselt on Eestis suguhaigustesse nakatumine terviseameti andmetel vähenenud. Võrreldes eelmise aastaga on süüfilisse nakatumine vähenenud kaks korda ning ka sugulisel teel levivatesse klamüüdiahaigustesse 8,9 protsendi võrra.

Uuringu järgi võib mõnes riigis tihe otsingumootorite kaudu haiguste kohta informatsiooniga otsimine olla seotud halva tervishoiuteenuste tasemega. Näiteks Albaanias, kus suguhaigustest kasutatakse otsingusõnana kõige tihemini HIVi ja AIDSi, pakub ainult kaks protsenti kliinikutest võimalust HIV sõeluuringuteks. Ukrainas on Euroopa riikidest kõige enam diagnoositud AIDSi.

Ida-Aasiast on viimase kümnendi jooksul Euroopasse levimas ka ravimiresistentne gonorröa ehk tripper. Venemaal ja Valgevenes otsitaksegi informatsiooni just selle haiguse kohta. 

Globaalselt on kõige otsitavamad suguhaigustega seotud terminid HIV ja AIDS, nendele järgneb herpes ja papilloomviirus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles