Silmapõletiku põdejad on ravimi puuduse tõttu hädas

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulfametisooli silmatilku pole juba enam ammu müügil.
Sulfametisooli silmatilku pole juba enam ammu müügil. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Apteegist lapse silmapõletiku raviks rohtu otsinud ema sai üllatusega teada, et tuntud käsimüügiravimit pole juba eelmise aasta juulist tarneraskuste tõttu saada.

«Apteeker laiutas käsi ja kinnitas, et tavalise silmapõletiku raviks ilma retseptita müüdavat Sulfametisooli pole juba juulikuust saadik müügil ja kõik teised käsimüügisilmatilgad vaid niisutavad ega ravi,» rääkis toimetuse poole pöördunud ema.

Asja uurides avastas naine, et ravimi tarneraskused pidid lõppema juba veebruaris. «Kui üks laialt levinud ravim on tarneraskuste tõttu nii kaua puudu, kas siis ei peaks riik midagi ette võtma, et see taas müügile jõuaks?» tahtis ta teada.

Ravimiameti ravimite osakonna juhataja Ott Laiuse sõnul on silmavaevustel erinevaid põhjusi, need võivad näiteks tekkida bakteriaalsest infektsioonist, kaasneda mitmesuguste viirustega või olla põhjustatud allergilisest reaktsioonist mõnele ärritajale. Kõigi nende erinevate hädade korral on ravi, sõltuvalt põhjusest, erinev.

«Sulfametisooli silmatilgad on bakteriostaatilise toimega (pidurdavad bakterite paljunemist) ning seega aitavad teatud tüüpi bakteritest põhjustatud silmapõletike korral,» rääkis Laius.

Sulfametisooli tarneraskus on tootja sõnul põhjustatud sellest, et sooviti võtta kasutusel uut toimeaine analüüsimeetodit, aga selle meetodi valideerimine on võtnud oodatust kauem aega.

«Seetõttu, enne kui ei ole tõestatud tootmise kvaliteet, ei saa tootja sulfametisooli silmatilkade tootmist jätkata,» selgitas ta.

Laiuse sõnul mööduvad viirusega kaasnevad silmapõletikud enamasti iseenesest mõne aja pärast, toetada võib paranemist silma puhastamise, ärrituse, valu ja ebamugavustunde leevendamisega.

Bakteriaalse silmapõletike puhul saab arst määrata antibiootikume sisaldavaid silmatilku. «Need on retseptiravimid antibiootikumile resistentsete bakteritüvede tekkimise ohu tõttu, kui neid ravimeid kasutatakse valesti (näiteks valel näidustusel või liiga lühikest aega),» lisas ta.

Ametniku sõnul ei ole patsiendil endal sageli võimalik silmapõletiku puhul täpset diagnoosi panna ja arsti konsultatsioon põhjuse leidmisel ning ravi määramisel on väga vajalik. Vahest ei piisa silma manustatavatest ravimitest, vaja võib olla süsteemset ravi, arvas ta.

«Bakteriaalse silmapõletikuga keegi ravita ei tohiks jääda seetõttu, et sulfametisooli silmatilkadel on tarneraskus,» oli Laius veendunud.

Kui ei sobi müügiloaga ravimid, siis saab arst teha taotluse ka müügiloata sulfametisooli analoogide kasutamiseks. Siiani on meile laekunud üks selline taotlus. «Selleks et iga arst ei peaks igale patsiendile eraldi taotlust kirjutama saaks teha vastava taotluse erialaorganisatsioon, aga kas ja millist vajadust näevad erialainimesed sulfametisooli silmatilkadel igapäevases praktikas, tasuks küsida näiteks Eesti Oftalmoloogide Seltsi käest,» rääkis ta.

Esimest nõu soovitas Laius silmavaevuste puhul küsida apteegist, kus apteeker oskab sõltuvalt murest kas ise pakkuda midagi leevenduseks või saab soovitada konsulteerida pigem arstiga. Samamoodi tasub toimida ka juhul kui mõnel ravimil on tarneraskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles