Arst: maovähendusoperatsioon ei ole ilukirurgia

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oulu ülikoolihaiglas töötava bariaatrilise kirurgi Vesa Koivukanka meelest on Soomes probleeme suhtumisega: rasvumist peetakse enda tekitatud haiguseks ja maovähendusoperatsioone pigem ilukirurgiaks.

Koivukanka meelest tuleks bariaatriliste operatsioonide arvu kahekordistada. Tegemist pole siiski päris ohutu ettevõtmisega – selle operatsiooni tulemusel sureb Soomes igal aastal 1-2 inimest, vahendab Meditsiiniuudised Yle’t.

Aastas tehakse Soomes umbes 900 bariaatrilist operatsiooni, millest enamiku eest maksab haigekassa.

Kui 2008. aastal kaalusid lõikusele tulijad keskmiselt 145 kilo, siis nüüd 120. «Omal ajal tulid lõikusele inimesed, kes olid seda aastaid oodanud. Nüüd on olukord stabiliseerunud ja operatsioonile pääseb kergemini,» rääkis Koivukangas.

Umbes pooltel maovähendusoperatsioonile jõudnuist on diabeet, paljudel on ka kõrge vererõhk ning uneapnoe ehk tegemist on metaboolse rühmaga. Need haigused on tõsised ja ravi kallis. Sellest hoolimata on bariaatrilistele operatsioonidele spetsialiseerunud kirurg põrganud vastu seisukohta, et tegemist on pigem ilukirurgiaga.

Vesa Koivukangas on teinud lõikusi alates 2008. aastast ja ei ole kunagi opereerinud esteetilistel põhjustel. «Välimuse parandamine ei ole kunagi eesmärk olnud, see on lihtsalt kõrvaltulemus. Kõige tähtsam on tegeleda rasvumist põhjustava metaboolse häirega, mis põhjustab väga sageli enneaegset surma,» ütles Koivukangas.

Majanduslikult tasub maovähendusoperatsioon end ära kuue aastaga. Sääst tuleb tervishoiuteenuste ja ravimite kasutamise vähenemisest. Tervise paranemise tulemusel jääb vähemaks ka haiguspäevi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles