Norilehe kasulik omadus

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jaapanlaste ja hiinlaste köögis on ohtralt merevetikas algae Porphyrast valmistatud norilehte, mida kasutatakse sushi valmistamisel ning ka teiste riisi-, kala-, köögivilja- ja munaroogadega. Hiinlaste uuringu järgi sisaldab norileht suhkruahelaid, mis pikendavad eluiga.

Hiina teaduste akadeemia teadlased tegid katseid puuviljakärbestega. Nad toitsid neid nende elu jooksul Prophyra haitanensisest pärit suhkruahelatega, kirjutab ergo-log.com.

Nende katsete tegemise põhjuseks oli see, et piirkondades, kus norilehti suures koguses tarbitakse, on levinud väide, et sel toiduainel on noorendav toime. Uuring näitas, et see väide ei olegi alusetu.

Samuti selgus, et nimetatud suhkruahelatel oli positiivne toime ka sellele, kui tihti katsealused puuviljakärbsed paaritusid.

Ent selliste uuringute tulemustega tuleb ettevaatlik olla, ütleb ergo-log. Sest see on võrreldav uuringutega, kus Sri Lanka teadlased näitavad Ceyloni tee positiivset toimet seksuaalsusele, Türgi teadlased räägivad sarnaseid jutte Türgi granaatõunamahlast, Peruu teadlased tõestavad, et Maca tõstab libiidot ning Itaaliast Firenzest pärit teadlased kirjeldavad kohalikku Chianti veini joovate naiste imelist seksuaalelu.

Hiina uuringu rahastas Shandongi provints, kus Porphyral on suur majanduslik tähtsus.

Hiinlased ei uurinud täpsemalt, millise mehhanismi kaudu nori eluiga pikendavad, kuid eeldasid, et see juhtub tänu suhkruahelate antioksüdatiivsele toimele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles