Arstide liit: Kristjan Port vabandas arstide ees

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Arstide Liidu peasekretär Katrin Rehemaa.
Eesti Arstide Liidu peasekretär Katrin Rehemaa. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa sõnul on mõned sõltuvusainete tarvitamise juhtumid arstide hulgas tõepoolest olnud ja selliste asjade suhtes ollakse täisleppimatud. Kristjan Port on aga oma mõne nädala taguse väljaütlemise pärast tema sõnul arstide ees vabandanud.

Eesti Ekspress kirjutas, et arstide liit palus vandeadvokaat Roman Levini vahendusel selgitusi TLÜ terviseteaduste ja spordi instituudi direktorilt Kristjan Pordilt, kes tõstis mõni nädal tagasi saates «Vabariigi kodanikud» üles Eesti arstide sõltuvusprobleemi teema.

Katrin Rehemaa ütles Postimehele, et Kristjan Pordi tõendamata väidet, et narkootiliste ainete kasutamine on arstide hulgas pööraselt suur probleem, peab arstkond ülevõimendatuks ja ebaõiglaseks.

«Arstide liit ja Tartu ülikooli arstiteaduskond palusid Kristjan Pordil esitada tõendavaid fakte või uuringuid. Port vastas, et ta ei rääkinud Eesti arstidest: «Osutan, et narkootiliste ainete kasutamise probleemi näide arstide poolt üldiselt ei olnud suunatud konkreetselt Eesti arstide kohta.»,» märkis Rehemaa.

Ent Pordi viidatud artiklites teiste riikide kohta ei leidu Rehemaa sõnul arvulisi andmeid narkootiliste ainete kasutamise sagedusest arstide hulgas, vaid tegemist on ülevaateartiklitega, mis käsitlevad arstide stressi ja probleemset käitumist.

Rehemaa lisas, et Kristjan Port vabandas arstide ees tekkinud olukorra pärast.

Samas kinnitas ta, et arstide liit ei alahinda seda teemat. «Ka meie arstieetika koodeksis seisab, et arst peab hoolitsema oma füüsilise ja vaimse tervise eest ning hoiduma tegevustest, mis võivad kahandada tema võimet osutada oma oskustele vastavat arstiabi. Mõned sõltuvusainete tarvitamise juhtumid on arstide hulgas kahjuks olnud ja loomulikult oleme niisuguste asjade suhtes täisleppimatud. Seadus kohustab tööandjat joobes töötaja töölt kõrvaldama ja haigla juhtkond peaks käituma arstiga samamoodi kui teiste töötajatega.»

Rehemaa lisas, et maailmas tehtud uuringute andmetel ei ole sõltuvushäirete levik meditsiinitöötajate seas oluliselt kõrgem kui populatsioonis üldiselt. «Eesti arstide kohta uuringuid ei ole tehtud ja üksikjuhtumite põhjal üldistada ei tohiks. Vahet tuleb teha ainetel – tubakas, alkohol, ravimid, illegaalsed narkootikumid, samuti eristada tarvitamist, sõltuvushäiret ja narkomaaniat.»

Sõltuvusprobleemid on Rehemaa sõnul enamasti ravitavad ja kontrollitavad ning sellega tegelemine on karistamisest tõhusam. «Kõige olulisemaks aga peame sõltuvusainete tarvitamise põhjuste kõrvaldamist, arstidel on selleks sageli liigne tööpinge ja ülekoormus.»

Küsimusele, miks arstide liit pöördus Kristjan Pordi poole advokaadibüroo vahendusel, vastas Rehemaa, et paljudes küsimustes, mis on seotud õiguslike aspektidega, nõustab ja esindab arstide liitu advokaadibüroo, kuna liidus juristi ei tööta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles