Arst, kes eemaldas ise oma pimesoole

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pimesoole valu algab naba piirkonnas.
Pimesoole valu algab naba piirkonnas. Illustratsioon: Pm

1961. aasta aprillis, kui Vene arst Leonid Rogozov Antarktikas töötas, tekkis tal pimesoolepõletik. Ainus väljapääs oli end ise opereerida.

Leonid Rogozov jäi Antarktika ekspeditsiooni ajal raskelt haigeks. Ta vajas operatsiooni ja kuna ta oli meeskonna ainus arst, mõistis ta, et tal tuleb end ise lõigata, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee BBC’d. 

Rogozov kuulus Nõukogude Liidu kuuenda Antarktika-ekspeditsiooni 12-liikmelisse meeskonda, kes oli saadetud Schirmacheri oaasi uut baasi ehitama.

Novolazarevskaja jaam sai valmis ja töökorda 1961. aasta veebruari keskpaigas. Kuna ülesanne oli täidetud, asus rühm laagrisse, et vaenulikud talvekuud mööda saata. Aprilli lõpuks oli Rogozovi elu aga ohus ja tal ei olnud lootust kõrvalisele abile. Mereteekond Venemaalt Antarktikasse võttis aega 36 päeva ja laev pidi tagasi tulema alles aasta pärast. Ka lendamine oli lumetormide tõttu välistatud.

Rogozov otsustas, et teeb endale ise pimesoolelõikuse. Ta töötas välja üksikasjaliku kava selle kohta, kuidas operatsioon võiks kulgeda, ja jagas oma kolleegidele konkreetsed ülesanded.

Ta määras kaks peamist abilist, kes talle instrumente ulataksid, lambi asendit sätiksid ja peeglit hoiaksid – tal oli kavas peegelpildi abil vaadata, mida ta teeb. Ta süstis kõhupiirkonda lokaalanesteetikumi, kuid pärast naha lahti lõikamist ei kasutanud ta enam valuvaigisteid, sest tal oli tarvis pimesoole eemaldamise ajal pea võimalikult selge hoida. Rogozov oli kavatsenud peegelpildi järgi opereerida, kuid see osutus liiga suureks takistuseks, mistõttu opereeris ta lõpuks kombates ja ilma kinnasteta.

Rogozov naasis oma tavapäraste tööülesannete juurde vaid kaks nädalat hiljem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles