Kuus toitu, mis teevad su õnnelikumaks

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Probiootikumidega jogurt koos puuviljade ja marjadega aitab tõsta tuju.
Probiootikumidega jogurt koos puuviljade ja marjadega aitab tõsta tuju. Foto: Panther Media

Health.com tõi välja kuus toitu, mille söömine muudab inimesed rõõmsamaks.

Probiootikumide ehk piimhappebakteritega toidud

Hiljutises Hollandi uuringus osales 20 vabatahtlikku, kes võtsid neli nädalat kas probiootilisi baktereid sisaldavaid tablette või platseebot. Probiootikume võtnud inimesed mõtlesid vähem negatiivseid mõtteid kui platseebot saanud patsiendid. Teadlased järeldasid sellest, et seedetraktis olevate bakterite tüüp ja kogus võib mõjutada inimese tuju.

Puu- ja juurviljad

Ajakirjas British Journal of Health Psychology avaldatud uuringus osales ligi 300 noort täiskasvanut, kes pidasid kolme nädala jooksul igapäevaselt päevikut oma tujude ja toitumise kohta. Teadlased avastasid, et suurem puu- ja juurviljade söömine andis katsealustele rohkem energiat, muutis nad rahulikumaks ning kokkuvõttes olid nad õnnelikumad kui need katsealused, kes sõid vähem puu- ja juurvilju.

Sarnasel teemal avaldati teinegi uuring. Ajakirjas Social Indicators Research avaldatud teadustöö jälgis 80 000 täiskasvanut ning sai teada, et inimestel, kes sõid päevas vähemalt seitse portsjonit puu- või juurvilju, oli parem vaimne tasakaal. Lisaks selgus, et igale toidukorrale puu- või juurviljade lisamine aitas parandada tuju.

Kohv

Uuringud on näidanud regulaarse kohvijoomise positiivset mõju. Ühest uuringust selgus näiteks, et hommikust kohvijoomist seostatakse energia, lahkuse ja mõnuga. Lisaks on kohvil ka sotsiaalne mõju, seda seostatakse kiindumuse, sõbralikkuse, rahulolu ja hea iseloomuga.

Veel ühes ajakirjas JAMA Internal Medicine kirjeldati uuringut, kust selgus, et päeva kaks-kolm tassi kohvi joonud naistel oli 15 protsenti väiksem tõenäosus kümne aasta jooksul depressiooni tekkeks, kui neil, kes tarbisid päevas ühe või mitte ühtegi kassi kohvi.

Tume šokolaad

Selles leiduvad antioksüdandid aitavad alandada vererõhku ning parandada vereringlust. Ühest uuringust selgus, et kui stressis inimesed sõid kahe nädala jooksul iga päev ligikaudu 42 grammi tumedat šokolaadi, langes nende organismis stressihormooni tase. Peale selle sisaldab tume šokolaad magneesiumit, mis aitab vähendada PMS sündroomi, leevendada väsimustunnet ning depressiooni mõju.

Seened

Seentes leidub palju seleeni ning uuringutest on selgunud, et see mineraalaine mõjub depressiooni, ärevust ja väsimust pärssivalt. Lisaks leidub seentes ka D-vitamiini, mille puuduse käes vaevlevad paljud inimesed.

Roheline tee

Üle 40 000 osavõtjaga Jaapani uuringust selgus, et päevas viis või rohkem tassi rohelist teed joonud inimeste stressitase oli 20 protsenti madalam, kui vähem rohelist teed joonud inimestel. Rohelist teed võib kasutada ka smuutides, marinaadides, suppides ja isegi kastmetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles