Erakliiniku sünnitusabi nõutakse tagasi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elite kliiniku juhataja doktor Andrei Sõritsa.
Elite kliiniku juhataja doktor Andrei Sõritsa. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Petitsiooni abil püütakse saada tagasi haigekassa toetust erakliinik Elite sünnitusabile, sest eestvedajate sõnul peaks jääma igale naisele valikuvabadus ja võimalus sünnitada erakliinikus.

Algatuse eestvedaja ning ise samuti Elite erakliinikus sünnitanud Teele Taar ütles, et hakkas selle teemaga tegelema kohe pärast seda, kui kuulis, et haigekassa erakliiniku sünnitusabiteenust enam ei rahasta.

Taari hinnangul on neil lootust, sest petitsioonile oleks tarvis 2000 allkirja. Praegu on kogutud 282 häält ning aega on jäänud veel 20 päeva.

Naine rääkis, et petitsiooni peamine algatamise põhjus seisneb selles, et haigekassa toetusega jääks teenus kättesaadavaks ka vähemjõukatele inimestele. Samuti aitaks see hoida alles töökohti ning luua isegi uusi. «Tipptasemel töötajad koondati – kas sellega antakse sõnum, et veel rohkem arste ja õdesid välismaale läheks?» küsitakse algatuse Facebooki kontol erakliiniku toetuslehel.

Kuvatõmmis algatuse sotsiaalmeedia kontolt.
Kuvatõmmis algatuse sotsiaalmeedia kontolt. Foto: Facebook

Lisaks tuuakse erakliiniku toetamise põhjendustena välja veel riiklike haiglate järjekordade lühendamine, inimeste valikuvabadus ning väike-ettevõtluse allesjäämine. «Selles majas on alati tunne, et oled oodatud ning seal on professionaalne personal, arst ja ämmaemand on alati õigel ajal kohal,» kirjutatakse sotsiaalmeedia kontol personaalse lähenemise kohta.  

Samas rõhutab Taar, et ta ei ole püüdnud koguda petitsiooni jaoks allkirju riiklikute kliinikute mahategemise arvelt, sest kindlasti pakutakse ka riiklikes kliinikutes väga kvaliteetset teenust. Patsiente on tema sõnul aga palju ning arstidel on käed-jalad tööd täis ning igale patsiendile ei ole võimalik seetõttu nii personaalselt läheneda kui vaja oleks või arst tahaks või sooviks.

Elite eelisena tuuakse sotsiaalmeedia kontol välja ka seda, et peretuppa pääsemise pärast pole vaja muretseda ning sinna pääseb juba enne lapse sündi. «See on loomulik, et lapse isa saab jääda vastsündinu juurde koos emaga ja neid imelisi hetki nautida. On väga oluline, et iga isa selle emotsiooni ja kogemuse saaks,» selgitatakse Facebooki lehel. 

Olulise põhjusena, miks haigekassa peaks jätkama rahastamisega, tuuakse välja ka see, et sünnitaja ei pea muretsema sünnituse käigus rumalate küsimuste või liigse närveerimise pärast, sest erakliinikus ei panda seda pahaks.

Petitsiooni näeb siit.

Kuvatõmmis petitsiooni lehelt.
Kuvatõmmis petitsiooni lehelt. Foto: http://petitsioon.ee/erasunnitusmaja

Elite kliiniku juht Andrei Sõritsa on öelnud, et kliinikus lõpetati sünnitusabi pakkumine seetõttu, et läbirääkimised haigekassa, peaministri ja sotsiaalministriga ei andnud tulemusi, sest riik on otsustanud lõpetada erasüsteemis sünnitusabiteenuse pakkumise doteerimise.

2015. aastal jätkas Elite erakliiniku sünnitusosakond tegevust ilma riikliku toeta. Kuna see aga tõi patsientide jaoks kaasa hinnatõusu, mille tulemusena vähenes sünnituste arv võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 40 protsendi võrra, siis otsustati teenuse pakkumine siiski lõpetada, teatas kliinik.

Haigekassa avalike suhete juht Katrin Romanenkov ütles mullu detsembris, et 2014. aasta 31. märtsil lõppes kolmeaastane leping haiglavõrgu arengukava väliste lepingupartneritega ning pärast lepingu lõppemist hüvitab haigekassa ainult nende naiste sünnitusabiarved, kes olid enne lepingu lõppemist Elites rasedusega arvel.

Elite kliiniku teatel võeti 13 aasta jooksul, mil teenust pakuti, vastu 1290 sünnitust, sündis 1307 last ning ei esinenud ühtegi laps surma. Rekordaastal oli sünnitajaid 150. Statistika kohaselt oli Elite keskmine sünnitaja kõrgharidusega eestlanna vanuses üle 30 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles