Perearstid: autojuht saab tervisetõendi pärast tervisekontrolli

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nägemist kontrollimata tervisetõendit ei saa.
Nägemist kontrollimata tervisetõendit ei saa. Foto: Peeter Langovits

Perearstide selts kinnitas, et autojuhi tervisetõendi väljastamisele eelneb korralik tervisekontroll ja ilma selleta keegi vajalikku paberit ei saa.


Autojuhi tervisetõend on perearsti poolt väljastatud dokument, mis koosneb kahest osast: arsti kinnitusest, et isikul pole juhtimist välistavaid haiguseid ja patsiendi allkirjaga kinnitatud tervisedeklaratsioonist, kus isik ise kinnitab, et ta ei varja informatsiooni oma tervise kohta ega põe teatud haigusi.

Tõendi väljastamisele eelneb tervisekontroll, mis minimaalsena sisaldab veresuhkru, vererõhu ja silmade kontrolli, vajadusel ka muid uuringuid, mille ulatuse otsustab igal konkreetsel juhul perearst, lähtudes patsiendi kaebustest, läbivaatuse leidudest ja muudest terviseriskidest.

Tervisetõend väljastatakse pärast arstlikku läbivaatust, seega tuleb patsientidel kindlasti selleks aeg arsti juurde kinni panna.

2011. aasta jaanuarist kehtima hakkav seadus jätab autojuhid kehtiva tervisetõendi puudumisel juhtimisõiguseta ja võib tuua kuni 18 000 krooni suuruse trahvi.

Tervisetõendi hinna kehtestavad perearstikeskused ise. Perearstide liidu teatel peab see olema mõistlik. Keskmiselt küsitakse selle eest 250 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles