Noortel jääb seksuaalkogemusi vähemaks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti naiste tervise uuringu puhul torkab silma, et 18-24-aastased eristuvad teistest vanusegruppidest tagasihoidlikumate seksuaalkogemuste poolest.

Kümne aasta taguse uuringuga võrreldes on selles vanusegrupis seksuaalvahekorra kogemusega naiste osakaal vähenenud 85 protsendilt 79,3ni. Samuti on selles vanusegrupis erinevalt teistest vanuserühmadest vähenenud kõigi seksuaalkogemuste olemasolu peale eneserahuldamise.

Ning näiteks seksuaalkogemuste sagedus samast soost partneriga oli vähesel määral tõusnud kõigis vanuserühmades, välja arvatud 18-24-aastaste seas.

Uuringu ühe autori, sünnitusabi  ja günekoloogia arst-resident Hedda Lippuse sõnul on see üks teemadest, mida peab kindlasti edasi analüüsima.

«Esialgsete tulemuste põhjal me ei saa kohe seda põhjust öelda. Suurbritannias on samamoodi uuringud näidanud, et just nooremates vanuserühmades seksuaalkogemuste arv väheneb – eriti suudlemise, vaginaalse vahekorra sagedus. Ka seal ei osanud nad sellele vastust anda,» rääkis ta, lisades, et ehk on asi virtuaalmaailma pealetungis.

Sünnitusabi ja günekoloogia professor Helle Karro tõdes, et võib-olla tegeldakse millegi muuga, kuid praegu ei saa veel mingeid järeldusi teha.

«Samas me ei saa ka öelda, et see oleks patoloogiline. Me ei saa küsida, et kui te ei ole olnud vaginaalses vahekorras, siis miks te ei ole olnud. Tegelikult võib-olla noor inimene ei ole leidnud endale lihtsalt partnerit,» lisas Karro.

Ta ei arvanud, et muutuste taga võiks näha noorte senisest suuremat konservatiivsust või korralikkust. «Ilmselt on elus tekkinud mingeid teisi mõõtmeid ja võib-olla ongi see virtuaalmaailm, kuid see on vaid oletus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles