Hallutsinatsioonid: mitte ainult skisofreenikute probleem

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Harvardi medtsiinikooli ja Queenslandi ülikooli uuring näitas, et hallutsinatsioone esineb tavapopulatsioonis rohkem kui varem arvati, ehkki teadlased ei ole veel kindlad, mis on selle taga, et neid kogevatel inimestel ei kujune alati välja tõsisemat vaimset haigust nagu skisofreenia.

Uuringus leiti, et hääli ja nägemusi, mida seostatakse tavaliselt psühhoosi või skisofreeniaga, esineb mõnel eluperioodil tegelikult umbes viiel protsendil tavapopulatsioonist, kirjutab Medical Daily.

«Me arvasime, et vaid psühhoosiga inimesed kuulevad hääli või näevad luulusid, kuid nüüd me teame, et ka muidu tervetel, hästi funktsioneerivatel inimestel esineb neid kogemusi,» ütles uuringu autor professor John McGrath.  

«Selliste kogemustega inimestest kolmandikul on neid olnud vaid ühe korra ja veel ühe kolmandikul kaks kuni viis episoodi elu jooksul. Need inimesed tunduvad funktsioneerivat päris hästi. Nii et on äärmiselt huvitav, et häälte kuulmine ei ole mitte pelgalt levinum, kui varem arvati, vaid ei ole ka alati seotud tõsise vaimse haigusega.»

Uuringu raames võtsid teadlased vaatluse alla 31 000 inimest 19 eri riigist, esitades neile küsimusi nende vaimse tervise kohta. Nad leidsid, et hallutsinatsioone esines sagedamini naistel kui meestel ning sagedamini ka rikkamatest riikidest pärit inimestel.

Teadlaste sõnul oleks nüüd oluline teada saada, miks mõnedel inimestel läheb see üle, samas kui teistel progresseerub seisund tõsisemaks häireks nagu skisofreenia.

Uuring avaldati ajakirjas JAMA Psychiatry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles