Herpesviirusega nahavähi vastu

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melanoom.
Melanoom. Foto: Wikipedia

Nahavähi ravis puhuvad uued tuuled – nimelt võib abi olla geneetiliselt muundatud herpesviirusest.

Kolmanda faasi katsete käigus leidsid teadlased, et Talimogene Laherparepvec ehk T-VEC-nimeline ravi aeglustas nahavähi kõige surmavama vormi melanoomiga patsientidel haiguse progresseerumist, kirjutab Medical News Today.

Uuringu viisid läbi Suurbritannia vähiuuringute instituudi teadlased koostöös Royal Marsden NHS fondiga ning selle tulemused avaldati ajakirjas the Journal of Clinical Oncology.

Vähiuuringute instituudi bioloogilise vähiravi professor Kevin Harrington ja tema kolleegid valisid juhuvaliku teel välja 436 kaugele arenenud ja kirurgilisele ravile allumatu melanoomiga patsienti, kes said kas T-VEC-süste või immunoteraapiat.

T-VEC on herpes simplex viiruse geneetiliselt muundatud vorm, mis on suuteline vähirakkude sees paljunema ja neid tapma.

Viirus on muundatud tootma GM-CSF-nimelist molekuli, mis meelitab immuunsüsteemi vähirakke hävitama. Samuti on viirus muundatud selliseks, et ta takistab kahe geeni paljunemist tervetes rakkudes.

Professor Harrington märkis, et kuna viirusraviga saab rünnata konkreetselt vähirakke, kipub sel olema vähem kõrvaltoimeid kui keemiaravile või ka teistel uutel immunoteraapia liikidel.

Antud uuringu raames selgus, et võrreldes kontrollgrupiga, kes sai immunoteraapiat, oli T-VEC-ravi palju tõhusam.

Teadlased leidsid, et 16,3 protsendil T-VEC-ravi saanud patsientidest tekkis tugev ravivastus, mis kestis enam kui kuus kuud, samas kui kontrollgrupi patsientidest oli sama tulemus vaid 2,1 protsendil.

Mõnede T-VEC-ravi saanud patsientide ravivastus kestis isegi kauem kui kolm aastat. See on periood, millest onkoloogid lähtuvad sageli ravi tulemuslikkuse mõõtmisel.

Kolmanda astme ja varajase neljanda astme melanoomiga patsiendid, kes said uuringu raames immunoteraapiat, elasid keskmiselt 21,5 kuud, samas kui T-VEC-ravi saanud elasid keskmiselt 41 kuud.

Teadlased leidsid, et vähem arenenud melanoomiga patsientidel ja neil, kes ei olnud seni saanud veel mingit muud vähiravi, oli kõige tugevam ravivastus T-VEC-ravile. See näitab, et muundatud herpesviiruse ravi saaks kasutada kirurgilisele ravile allumatu metastaatilise ehk tüsistuva melanoomi esmase ravina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles