Kas kofeiiniga vein on ohutu?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buckfast Tonic Wine.
Buckfast Tonic Wine. Foto: Wikipedia

Erguteid ja alkoholi sisaldavad joogid on teadagi tervisele üsna ohtlikud ning näiteks Red Bulli ja viina kombinatsioon võib mõjuda südamele päris rängalt. Ent nüüd on hakatud kahtlema ka ühe 19. sajandist pärit joogi ohutuses.

Tegemist on Inglismaal Buckfast Abbey’s juba 1890. aastast toodetava joogiga, mille taga on kamp munkasid, kirjutab Medical Daily.

Buckfast Tonic Wine’i nimeline jook on magus ja maitsestatud ning sisaldab ka kofeiini. See on eriti populaarne šoti noorte ja pättide hulgas, kes põhjendavad oma purjus peaga tehtud pahandusi lausega: «The Buckie made me do it!» ehk «Buckie pani mind seda tegema!».

Ent viimasel ajal on mõned inimesed hakanud selle joogi ohutuse pärast muret tundma. Kuna joogi tarbimisega on juba seotud nii mõnigi kuritegu, kaalub Šoti parlament selle keelustamist või vähemalt selle rangemat reguleerimist. Nimelt loodavad nad, et neil õnnestub sundida joogi valmistajaid retsepti muutma ja kofeiini sellest sootuks eemaldama, kuid tundub, et Buckfast Abbey tahab ikka säilitada oma klassikalise joogi autentsust.

Samuti ütleb tootja, et meditsiinilisi tõendeid selle kohta, et jook oleks inimese tervisele või vaimsetele võimetele ohtlik, ei ole, ning et alkohol kui selline paneb inimesi tegema hulle tempe ja Buckfasti vein ei ole seejuures kurja juur.

USA toidu- ja ravimiamet saatis aga 2010. aastal nii mõnelegi kofeiiniga alkohoolsete jookide tootjale välja hoiatuskirja, milles selgitas, et kofeiin maskeerib tunnetuslikke märguandeid, millele inimesed saaksid muidu tugineda oma joobeastme tuvastamisel. Teisisõnu, kui liigne alkoholitarbimine võib tavaliselt lõppeda pigem oksendamise ja magamajäämisega, ennetades seeläbi joomise jätkamist, siis kofeiiniga alkohoolne jook hoiab inimese energiataseme üleval, andes võimaluse joomist pikemalt jätkata.

Uuringuid, mis tõestaks, et Buckfast Tonic Wine on ohtlikum kui tavaline vein või muu alkohol, tõepoolest ei ole. Kuid BBC järgi mainiti seda jooki aastate 2010 ja 2012 vahel umbes 6500-s Strathclyde’i politsei kuritegevuse raportis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles