Koolijütside kotid kipuvad lubatud kaalu ületama

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolikotid.
Koolikotid. Foto: SCANPIX

Tallinna 21. keskkooli uksest väljunud 19 algklassiõpilase ranitsad kaalusid kokku 72,6 kilogrammi, koolikoti keskmine raskus oli 3,8 kilogrammi.

Kõige raskem ranits, mille vinnas selga üks teise klassi tüdruk, kaalus 5,6 kilogrammi, selgus Õhtulehe tehtud eksperimendist. Samas on Terviseamet määranud, et esimese kuni kolmanda klassi lapse koolikott võib kaaluda kuni kolm kilogrammi.

Koolikottide kaalumise tulemusi kommenteerinud lasteortopeed Ly Vendelin märkis, et koolikoti raskus ei pruugi lapsele automaatselt tuua rühihäireid. Rühti mõjutavad ranitsa kaalust rohkem selja- ja kõhulihaste tugevus.

Kuna tänapäeva lapsed liigutavad end vähe, on lastel vajalikud lihased nõrgad ja just seetõttu käib rühihäirega lapsi arstil väga palju. «Mõnel on näiteks üks õlg ülevalpool kui teine, väga kõhnal aga abaluud väljas. Tänu taevale, et kooliõed enam lapsi ortopeedi vastuvõtule ei saada – me ei saaks nende kõigiga hakkamagi!» ütles Vendelin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles