Uuring: põlevkivi kaevandamine vähendab inimeste eluiga

Kerli Kivistu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine mõjub halvasti laste ja täiskasvanute tervisele.
Põlevkivi kaevandamine mõjub halvasti laste ja täiskasvanute tervisele. Foto: Ayesha Wilson

Viimati tehtud uuringust selgus, et Ida-Virumaal sündinud lapse oodatav eluiga on pea viis aastat väiksem kui Tartus või Tallinnas sündinud lapsel.

«Uuringu eesmärgiks oli selgitada põlevkivi kaevandamise ja kasutamisega kaasnevaid mõjusid elanikkonna tervisele. Värsked tulemused näitavad, et Ida-Virumaa elanike tervislik seisund on mitmete näitajate poolest halvem kui mujal Eestis ja selle ühe tõenäolise põhjusena võib esile tuua põlevkivi sektori mõju,» ütles uuringu läbiviimist koordineerinud Jelena Tomasova.

Kuigi aastate jooksul on Ida-Virumaa keskkonnaseisund oluliselt paranenud, näitavad statistikaameti andmed, et Ida-Virumaal sündinud lapse oodatav eluiga on pea viis aastat väiksem kui Tartus või Tallinnas. Täiskasvanute seas läbiviidud küsitlusest ilmnes, et enam kui kümme protsenti elanikest peab õhusaastet talumatult häirivaks ning pooled vastanutest peavad seda suureks ohuks nii enda kui oma lähedaste tervisele.

Kliinilise hingamisfunktsiooni uuringust selgus, et igal neljandal lapsel oli kõrgenenud hingamisteede põletiku marker, mis on astma ja selle riski tunnus. Piirkonnas, kus välisõhus esineb enam benseeni, fenoole või formaldehüüdi, on elanikel suurem risk hingelduse ja pikaajalise köha tekkeks ning südamehaiguste.

Joogivee uuringu tulemused näitasid, et joogivesi vastab keemiliste näitajate poolest kvaliteedinõuetele ning on pideva järelevalve all. Individuaalsete puurkaevude ja salvkaevude joogivee kvaliteet võib olla põlevkivitööstuse reostusainete poolt ohustatud, kuna suur osa erakaevudest toituvad madalamatest põhjaveekihtidest.

«Uuring kinnitas, et meil tuleb veelgi enam tähelepanu pöörata Ida-Virumaalaste terviseprobleemidele, mis tulenevad nii keskkonna saastatusest, kui ka psühhosotsiaalsest keskkonnast ja negatiivsest tervisekäitumisest,» ütles analüüsi juhtinud Hans Orru.

Uuringu tulemusi tutvustaval seminaril  arutatakse ühiselt, kuidas Ida-Virumaal ilmnenud probleemidele paremini läheneda, et elanikkonna tervis paraneks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles