ERR Lõuna-Koreas: MERS-koroonaviirus on muutunud superlevivaks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varasemates uurimustes oli kirjas, et MERS levib kaamelitelt inimestele.
Varasemates uurimustes oli kirjas, et MERS levib kaamelitelt inimestele. Foto: Vikipeedia

Algselt kaamelitelt või nahkhiirtelt inimesele levinud kopse ja ülemisi hingamisteid kahjustav MERS-koroonaviirus on muutunud Lõuna-Koreas superlevivaks ning põhjuseks võib olla viiruse muteerumine.

ERRi teadusportaali toimetaja Sven Paulus, kes viibib Seoulis teadusajakirjanike konverentsil, vahendas sealselt pressikonverentsilt, et kuigi praegu arvatakse, et inimestel leviv viirus ei ole veel muteerunud, ei ole see võimatu, kuna muteerumine võib toimuda üsna kergesti ja ükskõik kus.

Praegu pole viirusele ravi ega vaktsiini ning diagnoosimiseks tarvilikku süsteemi töötatakse alles välja.

Kohaliku nakkushaiguste keskuse Asan Medical Center esindaja Sung-Han Kim rääkis, et MERSi puhul tuleks otsida sarnasusi SARSiga, mille puhul toimus nakatumine lennukis ning korterelamu ventilatsiooni kaudu.

Tartu ülikooli rakendusviroloogia professor Andres Merits ütles ERR Novaatorile, et see, kas viirusel tekib mingi uus variant, millel on meie jaoks ebameeldiv omaduste kombinatsioon ja kiirem ülekanne, kõrge patogeensus ning kõrge paljunemisvõime, sõltub paljudest asjaoludest ega kulge enamasti kiiresti ega viirusele valutult – võites milleski läheb enamasti kaotsi midagi viirusele olulist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles