Põhjus, miks on ülekaal menopausieas eriti ohtlik

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Menopausieas kaalu langetamine võib olla väga keeruline, kuid on üks vägagi mõjuv põhjus, miks seda tuleks siiski teha: ülekaalulisi ja rasvunud menopausijärgses eas naisi ohustab normaalkaalulistest suurem invasiivse ehk ümbritsevasse rinnakoesse ning vere- ja lümfisoontesse tungiva rinnavähi risk.

Dr. Marian L. Neuhouser Seattle’i Fred Hutchisoni vähiuuringute instituudist ja tema kolleegid võtsid vaatluse alla invasiivse rinnavähi menopausijärgses eas naistel, kirjutab Medical Daily.

Normaalkaalulisteks naisteks loeti need, kelle kehamassiindeks (KMI) oli alla 25. KMI 25-29 tähendas ülekaalu ning KMI 30-34 esimese astme ja üle 35 teise astme rasvumist.

Kokku osales uuringus 67 142 menopausijärgses eas naist, kelle puhul mõõdeti nende pikkust ja kehakaalu, neile tehti mammogramme ning registreeriti, kas 13 vaatlusperioodi jooksul tekkis rinnavähk või mitte.

Selle aja jooksul registreeriti 3388 invasiivse rinnavähi juhtu.

Lisaks näitas analüüs, et nii esimese kui teise astme rasvumisega naisi ohustas normaalkaalulistega võrreldes suurem invasiivse rinnavähi risk. Kõige suurem oli risk teise astme rasvumisega naistel – normaalkaalulistega võrreldes oli see 58 protsenti suurem.

KMI 35 või sellest kõrgem oli seotud östrogeeni- ja progesterooniretseptori suhtes positiivse rinnavähiga, kuid mitte östrogeeniretseptori suhtes negatiivse rinnavähiga.

Rasvumine oli seotud suuremate kasvajate, vähi levikuga lümfisõlmedesse ning madalalt diferentseerunud vähiga – kõik need näitajad tähendavad väga halba prognoosi ehk siis selline vähkkasvaja allub väga halvasti ravile.

Samuti selgus, et kui normaalkaaluline naine oli vaatlusperioodi jooksul juurde võtnud rohkem kui viis protsenti oma kehakaalust, suurenes sellega juba tema risk haigestuda rinnavähki.

See, kas naine sai menopausivaevuste leevendamiseks hormoonravi või mitte, ei muutnud antud uuringu raames kehamassiindeksi ja rinnavähi vahelist seost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles