Uuring: soomlaste seksiisu on kahanenud

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud paarid kaotavad seksuaalset aktiivsust.
Paljud paarid kaotavad seksuaalset aktiivsust. Foto: Wavebreakmedia ltd

Üha rohkem igapäeva tegemisi ja muremõtteid vähendab paaride seksuaalset aktiivsust ning mõjutab märgatavalt soomlaste intiimelu, selgub värskest uuringust.

Värske soomlaste intiimelu uuring toob välja, et isegi noored paarid kaotavad teineteise vastu kiiresti iha ning kulutavad rohkem aega muude huvide peale, vahendab Yle. Küll aga hoiatavad teadlased, et kui kirelõõma eest pidevalt hoolt ei kanta, muutub mõne aja möödudes selle elustamine väga raskeks.

Seksuaalnõustaja Marjo Tossavainen sõnul on soomlaste seksuaalne aktiivsus juba 90-ndatest alates kahanenud. «See võib olla põhjustatud mitmest asjaolust. Näiteks virtuaalmaailmas on palju ahvatlusi ning spordisaalis hoolitsetakse enda füüsise eest – see kõik võtab rohkelt tähelepanu, mille tõttu kannatab intiimelu,» räägib ta.

Mitmed seksuaalnõustajad on täheldanud, et mure töökoha pärast kahandab samuti seksiisu, isegi noorte tudengite hulgas. Passiivseks muutuvad inimesed paarisuhtes ka stressi tõttu. Paljud mõtlevad, et ei jaksa enam energiat kulutada, sest pea on muid mõtteid täis ja palju muud on teha.

Nii mitmedki paarid kurdavad selle üle, et laste ja majapidamise eest hoolitsedes jääb aega väheks ning viimane asi, mille peale mõeldakse, on intiimelu. Raskusi on ka selleks sobiva aja ja koha leidmisel. Seksuaalterapeut Kimmo Panula sõnul panevad intiimsuhted proovile ka erinevad haigused, näiteks vähist taastumine või erektsioonihäired.

«Paljud vanemad inimesed mõtlevad seksist ainult kui mingist tüütust kohustusest, kuid seejuures võõranduvad seksuaalelust ja lõpuks väldivad seda täielikult,» lisab Panula. Ühtlasi hoiatavad eksperdid, et mida pikemalt paar hoidub seksist, seda vaevalisem on sädet magamistoas uuesti üles soojendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles