Maiustamine soodustab lihaskadu

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Need, kes söövad vanemas eas suurtes kogustes suhkrut ja töödeldud süsivesikuid, kaotavad kiiremini lihasmassi, näitas Prantsuse Inra uurimisinstituudi toitumisteadlaste läbi viidud loomkatse.

Sarkopeenia ehk vananemisega seotud lihasmassi ja -jõu vähenemine on üha kasvav probleem. Inimesed elavad üha kauem, kuid üha suurem osa neist kaotab vanemas eas nii palju lihasmassi, et nad ei ole enam võimelised ise enda eest hoolitsema, kirjutab ergo-log.com.

Teadlased kahtlustavad, et suures koguses kergesti imenduvaid töödeldud süsivesikuid sisaldav toit viib sakropeenia väljakujunemiseni. Nad seletavad seda kolme faktoriga: põletikuliste protsesside, vabade radikaalide aktiivsuse ja vähenenud insuliinitundlikkusega. Antud juhul otsustasid prantsuse teadlased seda hüpoteesi loomkatses testida.

Nad tegid eksperimendi vananevate rottidega, kes olid 16 kuud vanad. Üks grupp rotte pandi seejuures dieedile, mille puhul oli tärklis nende peamiseks energiaallikaks: toit koosnes 13 protsendi ulatuses suhkrust ja 49 protsendi ulatuses tärklisest. Teine grupp rotte sai toitu, kus peamiseks energiaallikaks oli sukroos ning see toit koosnes 62 protsendi ulatuses suhkrust.

Mõned rotid – mõlemast grupist – said lisaks antioksüdatiivse toimega toidulisandit, mis sisaldas seleeniumi, tsinki ning A-, D-, ja E-vitamiini.

Rotid, kes said peamise energiaallikana suhkrut, võtsid kaalus juurde. Kuid kui nad said samal ajal ka toidulisandit, siis seda ei juhtunud.

Tärklisegrupi rotid kaotasid 5,4 protsenti oma lihasmassist.  Suhkrugrupi rotid kaotasid aga 8,1 protsenti oma lihasmassist ja toidulisandil ei olnud sellele märkimisväärset mõju.

Teadlased ei leidnud tõendeid selle kohta, et suhkrurikas toit oleks suurendanud vabade radikaalide aktiivsust või põletikulisi protsesse. Küll aga leidsid nad, et suhkrurikas toit vähendas insuliinitundlikkust. Toidulisandil ei olnud neile faktoritele mingit mõju.

Teadlased järeldasid kokkuvõtteks, et sukroos kiirendas vananemisega seotud lihasmassi kadu. Selle taga võib nende sõnul olla insuliinitundlikkuse muutus, mis viib omakorda kehvema lihasvalkude sünteesini.

«Seega võib lisatud suhkrute pikaajaline tarbimine kiirendada sakropeenia kulgu ja seetõttu tuleks seda vältida.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles