Silmaarsti vastuvõtule saab alles detsembris

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu rääkis, et püüdis hiljuti ka nahaarsti juurde pääseda, kuid pidi kolm nädalat arsti aega ootama, kuigi tegu oli kiireloomulise hädaga.
Tiiu rääkis, et püüdis hiljuti ka nahaarsti juurde pääseda, kuid pidi kolm nädalat arsti aega ootama, kuigi tegu oli kiireloomulise hädaga. Foto: Liis Treimann

Ehkki ravijärjekordade lühendamisest on räägitud aastaid, tuleb paljude erialaarstide vastuvõtule pääsemist endiselt oodata mitu kuud või käia lisaraha eest tasulisel vastuvõtul.
 


«Järjekorrad on tõesti pikad, ja ma ei usu, et need kunagi lühenevad, sest arstikabineti ukse taga pole tavaliselt kedagi ja enamasti tuleb tohtrit veel oodatagi,» lausus Magdaleena haigla vastuvõtust reumatoloogi juurde suundunud Tiiu, kes ei soovinud oma perekonnanime avaldada.

Meesgünekoloogi juurde saab kiiremini

Tarbija24 helistas läbi nelja Eesti suurema haigla vastuvõtud. Nädala jooksul sai vaid mõne üksiku eriarsti jutule Tartu Ülikooli kliinikumis ja Põhja-Eesti regionaalhaiglas. Kõige rohkem, detsembri lõpuni tuli oodata pääsu silmaarstile, ja seda kõigis raviasutustes. Günekoloogias olid väiksemad järjekorrad meestohtritele ja mõne eriala puhul sai kiiremini arst-residendi vastuvõtule.

Pärnu haigla automaatvastaja hoiatas, et vastuvõtule tulemata jätmine kahekordistab järgmist visiiditasu. Põhja-Eesti regionaalhaigla registratuuri oli telefoni teel üldse väga raske kätte saada, sest liin kas andis kinnist tooni või jäigi kutsuma. Elektrooniliselt sai aega ID-kaar­diga kinni panna Põhja-Eesti regionaalhaigla ja Ida-Tallinna keskhaigla kodulehel.

Ida-Tallinna keskhaigla klienditeeninduse osakonna juhataja Lea Kariku sõnul on lisaks silmaarstidele järjekorrad kogu Eestis väga pikad ka endokrinoloogias, kus tohtreid napib. Samas on ainevahetusega seotud probleemid sagenenud ja haigeid juurde tulnud.

Ida-Tallinna keskhaiglas, mille alla käivad ka Magdaleena ja Tõnismäe haigla, pääseb selle aasta sees pea kõigi eriarstide vastuvõtule, silmaarst ehk välja arvatud. Alles detsembri lõpus on esimesed vabad ajad ka uroloogi ja endokrinoloogi vastuvõtule.

Kariku sõnul on ühelt poolt küll nõudlus eriarstiabi järele kasvanud, kuid teisalt saaks paljusid muresid, millega nende juurde tullakse, lahendada perearst. «Kõik probleemid, millega patsiendid haiglasse tulevad, pole kindlasti eriarsti omad, vaid neid saaks lahendada esmatasandil,» lausus ta.

Tasulise vastuvõtu ooteajad lühemad

Näiteks ei peaks prillide väljakirjutamiseks tingimata silmaarstile aega kinni panema, piisab, kui pöörduda optikapoodi – tõsi küll, tasu eest.

Ooteaega saabki vähendada tasulise vastuvõtu abil. Näiteks saaks endokrinoloogi tasulisele vastuvõtule praegu mõne päeva jooksul, haigekassa raha eest aga alles detsembri lõpus. Tavaline tasuline vastuvõtt maksab 215 krooni, kõrgema kategooria arsti puhul võib tasu ulatuda 500 kroonini.

«Pikad ooteajad ambulatoorses arstiabis pole praegu ühelgi erialal tingitud haigekassa raha nappusest. Kui põhjus on rahas ja haigekassal jagub vabu vahendeid, suurendatakse haigla taotlusel lepingumahte,» kinnitas haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel.

Sellel, et ühes haiglas on ravijärjekorrad pikemad kui teises, võib tema sõnul olla palju põhjuseid. Näiteks Tallinnas, kus järjekorrad kõige pikemad, on raviteenuse kasutus suurem kui Eestis keskmiselt. Kui Tallinnas tuleb 7,8, siis kogu Eestis keskmiselt 6,4 arstikülastust aastas ühe inimese kohta.

Järjekordi võib pikendada ka raviasutuse tuntus ja hea maine, samuti asjaolu, et inimesed on harjunud külastama kindlat arsti. Mõnel juhul jätab soovida ka haigla töökorraldus. Lisaks on üsna palju nn tühje vastuvõtte, kus inimene jätab tulemata ega teata sellest.

Tuleval aastal annab haigekassa eriarstiabile kaks protsenti rohkem raha kui tänavu ja see peaks hoidma ooteajad vähemalt selle aasta tasemel.

Pikemad ooteajad eriarstile
Neurokirurgia    TÜ kliinikum     107 päeva
Neuroloogia    TÜ kliinikum    124 päeva
Silmaarst    TÜ kliinikum    132 päeva
Endokrinoloogia    Lääne-Tallinna keskhaigla    91 päeva
Nefroloogia    Põhja-Eesti regionaalhaigla    112 päeva
Reumatoloogia    TÜ kliinikum    113 päeva
Allikas: Haigekassa septembrikuu andmed

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles