Raske nakkushaigus jõudis Euroopasse

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MERSi hirmus turistid käivad Lõuna-Koreas ringi maskidega.
MERSi hirmus turistid käivad Lõuna-Koreas ringi maskidega. Foto: SIPA/Scanpix

Tšehhi vabariigis viidi haiglasse Lõuna-Koreas turismireisil käinud mees, kelle puhul kahtlustatakse koroonaviirusesse (MERS-CoV) nakatumist.

Samuti teatati täna koroonaviiruse tagajärjel aset leidnud surmajuhtumist Saksamaal, sellel pole küll otsest seost praeguse haiguspuhanguga Lõuna-Koreas, teatab ERR uudised.

65-aastane sakslane suri koroonaviiruse tekitatud tüsistustesse Ostercappelni haiglas, mees oli nakatunud veebruaris Abu Dhabit külastades.

Inimese koroonaviirusesse nakatumist täheldati esimest korda 2012. aastal ning sellest ajast saadik on üle maailma selle nakkuse saanud üle 1200 inimese, kellest umbes 450 on ka surnud.

MERS-CoV poolt põhjustatud nakkushaigus on raskekujuline respiratoorne haigus, mis algab kõrge (üle 38⁰ C) palaviku, köha, pea- ja liigesvaluga, millele järgneb kopsupõletik. Haigete suremus on kuni 40%. Vaktsiin selle haiguse vastu puudub.

Nakkusallikaks on kaamelid või haige inimene. Nakkus levib inimeselt inimesele piisknakkuse teel, on täheldatud tervishoiuteenuse osutamisega seotud nakatumist.

Terviseamet soovitab Lähis-Itta ja Lõuna-Koreasse reisivatele inimestele:

Vältida massürituste ja rahvarohkete kohtade külastamist

Hoiduda kokkupuutest haigete inimestega, kellel esineb respiratoorseid sümptomid

Hoiduda kontaktist haigete loomadega

Vältida toore või mittepiisavalt termiliselt töödeldud loomse päritoluga toidu tarbimist

Hoiduda pesemata kätega näopiirkonna puudutamisest

Köha ja nohu korral katta nina ja suu pabersalvrätikuga ning visata see pärast kasutamist prügikasti

Pesta sageli käsi, eriti enne ja pärast kontakti loomadega.

Riskipiirkonnast saabujatele:

Riskipiirkonna maadest tagasi pöördunutel on soovitatav jälgida 14 päeva jooksul oma tervislikku seisundit. Kohe, kui tekivad gripilaadsed haigusnähud (palavik, millega kaasneb  köha, peavalu, kurguvalu, lihasvalu või hingamisraskus),  tuleb helistada arstile ja anda talle muuhulgas teada ka oma reisist MERS-koroonaviiruse leviku piirkonda.

Kui olete ise haige, hoidke teistest inimestest eemale, et nemad ei nakatuks.

Köha ja nohu korral kata nina ja suu pabersalvrätikuga ning viska see pärast kasutamist prügikasti. Aevastamise või köhahoo korral sobib suu ja nina katmiseks ka varrukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles