Veel üks põhjus, miks süüa iga päev šokolaadi

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue pikaajalise uuringu järgi võib šokolaadi söömine alandada kardiovaskulaarsete sündmuste ehk südame-veresoonkonna haiguste tüsistuste tekkeriski.

Šotimaa Aberdeeni ülikooli teadlased veetsid 12 aastat, püüdes välja selgitada, kas inimese igapäevane šokolaaditarbimine võib vähendada tema südamehaigustesse haigestumise riski, kirjutab Medical Daily.  

Ajakirjas Heart avaldatud uuringu raames leidsid nad kokkuvõttes tõepoolest, et šokolaadi sööjaid ohustab teistest väiksem südamehaiguste väljakujunemise ja nendesse suremise risk.

Teadlaste sõnul võib see olla seotud nii flavonoidide kui ka teiste šokolaadi koostisosadega, sealhulgas võib-olla ka piimast saadava kaltsiumi ja rasvhapetega.

Teadlased jälgisid 20 949 mehe ja naise igapäevaseid toitumisharjumusi ligi 12 aasta jooksul. Uuringuperioodi jooksul koges 3013 inimest südame isheemiatõbe või ajurabandust. Umbes 20 protsenti ehk viiendik osalejatest ei söönud enda sõnul üldse šokolaadi. Samas selgus, et neid, kes sõid keskmiselt seitse kuni 100 grammi šokolaadi päevas, ohustas 11 protsenti väiksem südame-veresoonkonna haiguste väljakujunemise risk, üheksa protsenti väiksem südamehaigustega seotud hospitaliseerimise ehk haiglasse sattumise risk ning 25 protsenti väiksem südamehaigustega seotud surmarisk.

Need, kes tarbisid kõige rohkem šokolaadi, kippusid olema nooremad, väiksema kehamasiindeksiga, väiksema vöö- ja  puusaümbermõõdu suhtega, madalama vererõhu ja põletikutasemega, väiksema diabeediriskiga ning füüsiliselt aktiivsemad. Kõik need näitajad on aga üldiselt märgiks paremast südametervisest.

Teadlased mõõtsid ka 16 000 uuringus osaleja põletikuvalgu (CRP) taset. Selle kõrge tase võib viidata suurenenud südamerabanduse riskile. Neid, kes sõid kõige rohkem šokolaadi, ohustas 18 protsenti väiksem südamerabanduse risk, 23 protsenti väiksem ajurabanduse risk, 25 protsenti väiksem südamehaiguste risk ja 45 protsenti väiksem südamehaigustega seotud surmarisk võrreldes nendega, kes sõid kõige vähem šokolaadi.

Šokolaad sisaldab palju antioksüdante – looduslikke flavonoide, mis annavad šokolaadile iseloomuliku kirbe maitse. Mida tumedam on šokolaad, seda suurem on ka selle flavonoidide kontsentratsioon ja seda vähem on sellele lisatud kahjulikke aineid. Antioksüdandid aitavad organismil võidelda vananemisega kaasnevate rakukahjustustega. Samuti on neil võime ennetada katu teket arteriseintele, alandades seeläbi halva kolesterooli taset.

Selle uuringu järgi võib öelda, et 100 grammi šokolaadi päevas on vägagi tervislik kogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles