Uuring: põletik aitab haavadel paraneda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põletik võib haava paranemisele kaasa aidata.
Põletik võib haava paranemisele kaasa aidata. Foto: SCANPIX

Värske Ameerikas ilmunud uuring osutas, et haavas tekkinud põletik võib olla hoopis kasulik ja aidata kaasa vigastatud lihaskoe paranemisele.

Science Daily kirjutas, et antud uuringu tulemused võivad viia uute vigastuste ravimeetoditeni. Samas tõstatas avastus vajaduse uurida põhjalikult praegusi ja tulevasi infektsioonidega võitlemise meetodeid, tagamaks, et põletiku kasulikud omadused ei jääks kasutamata, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Uuringu tegid Clevelandi kliiniku teadlased, kes vaatlesid vigastuste paranemist hiirte peal. Kasutati kahte rühma hiiri: esimese rühma hiired olid geneetiliselt muundatud, et neil ei tekiks  tõsise vigastuse korral põletikulist vastutoimet. Teise rühma kuulusid tavalised hiired. Mõlemale rühmale tekitati lihaste vigastus baariumkloriidiga.

Selgus, et teise rühma hiired paranesid, kuid esimese rühma omad mitte. Täpsem analüüs näitas, et immuunrakud tekitasid teise rühma hiirte kahjustatud lihastes kõrge insuliini-sarnase kasvufaktori (IGF-1) taseme, mis aitas oluliselt kaasa lihaskoe taastumisele. Muundatud hiirtel taolist reaktsiooni ei tekkinud.

Nii võib väita, et haavade paranemiseks on vaja kontrollitavat põletikku, mis ei oleks liiga suur ega liiga väike.

Uuringu tulemused ilmusid Ameerika eksperimentaalse bioloogia ühingute föderatsiooni  ajakirjas FASEB.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles