Valitsus ei toetanud Keskerakonna ravimite käibemaksu alandamise eelnõu

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: SCANPIX

Valitsus ei toetanud Keskerakonna eelnõu, millega oleks langetatud ravimite käibemaksu, sealhulgas rasestumisvastastele vahenditele ning sanitaar- ja hügieenitoodetele.

Eelnõu algatas Keskerakonna fraktsioon eesmärgiga langetada ravimite käibemaksu ning võimaldada pensionäridele ja 4- kuni 16-aastastele lastele 90 protsenti soodustust kõikide haigekassa ravimite loetelus olevate ravimite ostmisel.

Eelnõu kohaselt soovitakse käibemaksumäära 9 protsendilt 5 protsendile alandada muu hulgas ka rasestumisvastastele vahenditele ning sanitaar- ja hügieenitoodetele.

Rahandusministeerium tegi valitsusele ettepaneku esitatud eelnõu mitte toetada.

Ministeerium märkis, et 2009. aasta 1. jaanuarist vähendati oluliselt käibemaksusoodustuse loetelu ning tõsteti vähendatud käibemaksumäära 5 protsendilt 9-le.

Maksusoodustuse vähendamise eesmärgiks oli ministeeriumi kinnitusel tagada maksumaksjate võrdne kohtlemine, kuna iga soodustus tuleb kaudselt teistel maksumaksjatel kinni maksta.

Ühtlasi märgib ministeerium, et käibemaks on üldine tarbimismaks riigieelarve tulu saamiseks, milles erandid moonutavad konkurentsi ja on alati kellegi suhtes ebaõiglased ega oma soovitud mõju.

Samuti saavad vähendatud maksumäära rakendamisel soodustust ka need, kes tegelikult riigi tuge ei vaja. Ministeerium tõi esile, et toetused peavad olema siiski vajadusepõhised, mitte kõigile ühesugused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles