Soome annab eeskuju südamehaiguste suremuse vähendamisel

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Südame-veresoonkonna haiguste suremuse puhul saab Soome kogemusest rääkida kui tõelisest eduloost, kuidas ennetus suurepärase tulemuse annab – suremus on alla 65-aastaste elanike hulgas langenud enam kui 90 protsenti. 

Soome Kardioloogide Seltsi presidendi sõnul peab samas arvestama ka uute probleemidega, mis edu kahandada võivad. Näiteks kerkib Soomes järjest enam esile teema statiinide (kolesteroolialandajate) kasutamise langustrendist, kirjutab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

Soome Kardioloogide Seltsi president Mikko Pietilä sõnul on Soome edulugu, kuidas vähendada suremust südame-veresoonkonna haigustesse, hästi teada: «Soomes oli 70ndate alguses meeste seas enam kui 700 südamehaigustest põhjustatud surma 100 000 elaniku kohta kohta, Põhja-Karjalas oli näitaja veelgi suurem. Algas riiklik programm, mille eesmärk oli proovida suremust kardiovaskulaarhaigustesse üldelanikkonnas vähendada. Tol ajal vähendati soola tarbimist, püüti tõsta tervisliku toitumise osakaalu, et kolesteroolinäitajaid langetada ning prooviti vähendada suitsetamist. Projekt oli väga edukas. Praegu, enam kui 40 aastat hiljem, on suremusnäitajad Põhja-Karjala regioonis umbes 10-15 protsenti sellest, mis need olid.»

Pietilä nentis, et kardiovaskulaarhaigused on Soomes endiselt peamine surma põhjus. Samas on oluline mõista, et inimesed surevad võrreldes varasemaga 15-20 aastat hiljem. 

«Tõenäoliselt ei saa me kardiovaskulaarhaiguste suremusest tervikuna lahti, aga saame tõsta oodatavat eluiga. Soomes ongi nii juhtunud,» rääkis ta.

Kardioloog rõhutas, et saavutatud taset ei saa samas võtta iseenesest mõistetavana, sest edu ohustavad mitmed aspektid. Näiteks märkis ta, et iga kord, kui ilmub mõni artikkel ravimite kõrvaltoimetest, näeb ta selle tulemust juba järgmisel päeval oma vastuvõtul. 

«Statiinide puhul on selgelt näidatud, et need aitavad kardiovaskulaarhaiguste suremust ennetada, kuid nende kasutamine tundub olevat langustrendis.  Usun, et sama trend valitseb ka teistes riikides. Tulevikus on huvitav registritest jälgida, kas see avaldab mõju ka suremusele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles