Meestega seksivaid mehi tuleks senisest enam testida

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahvusvahelised ja Eesti juhised soovitavad meestega seksivatele meestele - ka neile, kel pole kaebuseid ja sümptomeid – , HIVi ja seksuaalsel teel levivate infektsioonide skriinimist kord aastas.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) nakkushaiguste ja uimastiseire keskuse juhataja Kristi Rüütel kirjutab Meditsiiniuudistes, et seejuures on oluline uurida proovimaterjale kõigist vajalikest paikmetest, kaasa arvatud kurgust ja pärakust.

Nendele, kel aga palju partnereid või muid riskifaktoreid, soovitatakse testimist iga kolme kuni kuue kuu järel.

Sellest hoolimata on varasemad uuringud Eestis näidanud, et seksuaalsel teel levivate infektsioonide (STI) testimise tase meestega seksivate meeste seas on madal. Vaid vähestel testimas käinud meestel on diagnoosimiseks proovimaterjali kogutud pärakust.

Testimisvõimaluste parandamiseks pakkus TAI esmakordselt Eestis meestega seksivatele meestele suunatud internetipõhist seksuaalsel ja vere teel levivate infektsioonide testimist. Selleks loodi Quattromed HTI Laborid OÜ hallatavale testikodus.ee süsteemile anonüümse ja tasuta proovivõtuvahendite tellimise liides. Testimisele suunavad lingid olid avalikud eelkõige gei-orientatsiooniga Eesti ja rahvusvahelistel veebilehtedel.

Mehed said perioodil 28.02.2014-28.02.2015 tellida posti teel proovivõtuvahendid uriinist, kurgu- ja pärakukaapest klamüdioosi (ka LGV), gonorröa, trihhomonoosi ja mükoplasmoosi diagnoosmiseks (PCR metoodika) ja/või käia end verevõtupunktis testimas HIV-nakkuse, B-ja C-hepatiidi ning süüfilise markerite suhtes.

Kokku uuriti laboris 344 kliendi proovimaterjale, meeste seksivate meeste osakaal klientide seas oli 75 protsenti.

Kokku oli 28 protsendil mõni marker positiivne kas kurgu- või pärakukaapes, samal ajal olid uriiniproovid negatiivsed.  Kui neil oleks uuritud vaid uriiniproovi, oleksid vastavad STI juhud jäänud tuvastamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles