Lugeja küsib: miks on teenustasu juhilubade tervisetõendi eest nii kõrge?

Kerli Kivistu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhilubade jaoks kohustusliku tervisetõendi väljastamise summa võib varieeruda.
Juhilubade jaoks kohustusliku tervisetõendi väljastamise summa võib varieeruda. Foto: Elmo Riig

«Miks on teenustasu juhilubade jaoks kohustusliku tervisetõendi väljastamise eest nii kõrge, s.o. 20 eurot? Ja miks miks soovib perearst teenustasu maksmist sularahas?» küsib lugeja.

Vastab Haigekassa kommunikatsiooni peaspetsialist Vivika Tamra koos sotsiaalministeeriumi abiga.

Erinevate tõendite eest tasu võtmine on reguleeritud ravikindlustuse seaduse kohaselt. Väljastatud dokumendi eest võib tervishoiuteenuse osutaja nõuda kindlustatud isikult mõistlikku tasu. Kuna enamus tervisetõendeid- ja kaarte, mis puudutavad inimese tervist, väljastavad perearstid, siis on väga raske hinnata iga tõendi väljastamisele kuluvat tööaega. Seetõttu on seaduse sõnastused «mõistlik tasu» ja see on ka põhjus, miks hinnad arstide vahel võivad varieeruda.

Kui rääkida eraldi juhiloa tervisetõendist, siis lisaks perearstidele väljastavad seda ka töötervishoiuarstid ja liiklusmedistsiini komisjon. Kuna juhiluba või ka relvaluba ei ole inimesele elulise tähtsusega nagu näiteks töövõimetusleht või retsept (mida perearstid peavad igapäevaselt tasuta väljastama, et inimesi ravida), siis on seadus ka ette näinud, et nende tõendite eest võib inimeselt tasu küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles