Inimesed võrdsustaksid purjus peaga ujumise roolijoomarlusega

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Tervise Fond kogus inimestelt ideid, kuidas senisest paremini ennetada uppumissurmasid.
Eesti Tervise Fond kogus inimestelt ideid, kuidas senisest paremini ennetada uppumissurmasid. Foto: SCANPIX

Eesti Tervise Fond kuulutas mõni aeg tagasi välja ideekonkursi, kuidas vähendada uppumissurmasid, laekunud mõtetest nõudsid mitmed purjus peaga ujumamineku eest samasuguseid karistusmeetmeid nagu rakendatakse roolijoodikute puhul.

Tervisefondi ja portaali Arst.ee lehel avaldatud ideedest valitakse parimad välja järgmisel nädalal. Kui võtta aga sagedamini esinenud mõtted, siis võidaksid ujumisõpetuse sisseviimine koolides, šokeeriva meediakampaania korraldamine ning rangete karistusmeetmete kehtestamine.

«Esiteks tuleb panna kohustuslikuks kõikides koolides kõikides klassides ujumine, et inimesed oskaksid ka täiskasvanuna ujuda. Teiseks, nagu elu näidanud, tuleb vastu võtta seadus purjus peaga ja üksi ujumise keelamiseks ja määrata ranged trahvid. Trahvihirm on see, mis hoiab paljusid inimesi joogisena autoroolist eemal. Kui küsida inimestelt, et miks nad joogisena rooli ei istu, siis vastuseks on enamasti et politsei võib väljas olla,» kirjutas Jan.

Elena pakkus välja alkohoolsete jookide tarvitamise keelamise veekogude läheduses ja kehtestada rikkumise korral rahalised trahvid, mis võiksid olla sama suured kui joobes autojuhtimise eest.

Paar inimest käis välja mõtte alustada uppumissurmade vältimiseks kaine grupijuhi liikumisega sarnane kampaania. «Enamus inimesi ju upub siiski alkoholijoobe tõttu. Kui oleks olemas kaine grupijuht, siis oleks, kes õigel ajal abi kutsub või silma peal hoiab,» selgitas oma ideed Hanna.

Ideaalis võiks Hanna arvates grupijuhtidele jagada vajalikke infomaterjale ja korraldada ka lühikesi koolitusi, kus spetsialistid annaksid nõu, kuidas hätta sattunud sõpru aidata.

«Kuna tegemist oleks üle-eestilise projektiga ning on otseselt seotud inimeste eludega, siis pole ehk toetajadki raske leida, kes aitaksid riigil ettevõtmist finantseerida,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles