Noormeestel soovitatakse sperma külmutada keskeas kasutamiseks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paaridel soovitatakse laps saada mitte hiljem kui kolmekümnendates eluaastates.
Paaridel soovitatakse laps saada mitte hiljem kui kolmekümnendates eluaastates. Foto: SCANPIX

18-aastastel noormeestel soovitatakse oma sperma selles vanuses külmutada, juhuks kui hilisemas eas võivad neid tabada terviserikked, mistõttu on isaks saamine raskendatud.

Vanusega muutub ka sperma rohkem haigustele (näiteks autism, skisofreenia) ja muudele teguritele rohkem vastuvõtlikumaks ja tundlikumaks, vahendab BBC.

Briti mehed saavad isaks aina hiljem – kui 90ndatel oli keskmine  iga selleks 31, siis nüüdseks on see suurenenud 33 eluaastani. Kuigi isaks saadakse veel vanemaski eas, on sellel tagajärjed.

«On aeg tõsiselt mõelda isade vanusele ja selle mõjule järgmistele põlvkondadele,» arvab doktor Kevin Smith Abertay Ülikoolist. Tema sõnul pole küll kindlat iga, mil kedagi võiks nimetada vanaks isaks, ent neljakümnendates eluaastates mehed võivad sel ajal tahta kasutada oma külmutatud spermat.

Smith arvab, et sperma säilitamine Riiklikus Terviseteenistuses peaks saama ettenähtud normiks. Briti Viljakuse Seltsi väitel oleks selline tegevus väga kunstlikuks lähenemiseks soojätkamisele.

Doktor Smithi sõnul võib ka väike haigestumusriski tõus olla oluliseks teguriks, kui mõelda sel puhul kogu rahvale.

Sheffieldi Ülikooli androloogiaprofessor Allan Pacey sõnul on see idee aga üks naeruväärsemaid, mida ta pikka aega kuulnud. Ka keskeas isaks saamisel pole tema meelest erilist mõju lastele.

«Teame, et enamuse meeste spermat pole hea külmutada, mis on ka üks põhjuseid, miks spermadoonorite varusid napib. Kui mehed külmutaksid oma sperma noores eas ja kasutaksid seda aastaid hiljem, peaksid nad oma naisi sundima läbi tegema võibolla isegi mitut kunstliku viljastamise protsessi,» arvas Pacey.

Külmutatud sperma pole sugugi nii viljakas kui arvatakse,» ütleb Briti Viljakuse Seltsi juhataja Adam Balen. Tema arvates ei peaks me soovitama noormeestel spermat külmutada, vaid noorpaare toetama ja abistama, et nad saaksid käia tööl ja mõelda pere loomisele 20-30ndates eluaastates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles