Pooliku näoga poiss päästeti surmasuust

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid operatsiooni läbi viimas.
Arstid operatsiooni läbi viimas. Foto: SCANPIX

Marokos tugeva näo väärarenguga sündinud poisile ei ennustatud elamajäämist, aga ta läbis taastusoperatsiooni edukalt.

Arstid ei uskunud, et väikses Maroko külas sündinud Yahya El Jabaly ellu jääb, sest ta sündis ilma mõlema silma ja ülemise lõualuuta ning seal kus peaks näos asuma nina, oli tal vaid moondunud ava. Täna on aga kõigi üllatuseks poiss juba kolmeaastane ning tänu elupäästvale 18-tunnisele taastavale operatsioonile on tal võimalus kauemgi elada, vahendab Medical Daily.

Emaüsas ei arenenud Yahya nägu tavapäraselt ning arstid ei oska sellele põhjust leida. «See on harvaesinev, ent mitte geneetiline ning enamus lapsi ei ela sünnitust üle,» ütles doktor Tony Holmes.

Poja tõsise väärarengu tõttu oli ta emal Mostafal väga raske leida kirurgi, kes sellise operatsiooni üldse ette võtaks. Tema sõber esitas aga Facebooki suhtluskeskkonnas palve, mida jagati ülemaailmselt ning seda märkas Marokos sündinud, ent Austraalias töötav doktor Fatima Bakara, kes võttis ühendust teise arsti, doktor Tony Holmes’iga ning õhutas teda operatsiooni tegema.

Holmes nõustus ning väitis: «Ma usun, et igaühel on õigus näha välja inimlik, ja see laps niimoodi välja ei näe.»

Raske operatsiooni käigus oli vajalik eraldada poisi aju tema kolbast ning arst valmistus selleks mitmeid kuid, sest tegu on väga riskantse juhtumiga. Kuigi operatsioon võttis aega kümme tundi arvatust rohkem, läbis Yahya selle edukalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles