Suitsupakkidele tulevad uutmoodi hoiatused

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suits
Suits Foto: SCANPIX

Tuleva aasta maist tulevad kasutusele uued pilthoiatused, mis on kõigis ELi liikmesriikides ühtsed.

Pilthoiatuste kasutamine on kohustuslik sigarettide, suitsetamistubaka ja ka vesipiibu tubaka pakenditel, teatas sotsiaalministeerium. Hoiatusi saab vaadata siit.

2017. aastast kaotatakse ka ruumides asuvad suitsetamisalad. Suitsetamisalade all peetakse silmas mittereglemanteeritud kohti, mida võib kohata näiteks tehaste koridorides.

Reglementeeritud, näiteks piisava ventilatsiooniga, suitsunurgad võivad asutustesse alles jääda ning samuti võib suitsetada õues asuvates suitsunurkades.

Täiesti keelatakse suitsetamine aga vanglates ja vanglate territooriumil nii kinnipeetavatele, töötajatele kui ka külastajatele. Eesmärk on kaasa aidata, et kinnipeetavad vabaneksid tubakasõltuvusest ning kaitsta nii nende kui ka vanglatöötajate tervist.

Ministeeriumi hinnangul on muudatused vajalikud, et kaitsta inimeste tervist ning viia ellu tubakapoliitika rohelise raamatu tegevused. Uued pilthoiatused tulevad kasutusele alates 20. maist 2016, ülejäänud muudatused jõustuvad alates 2017. aastast.

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastamisele tubakaseaduse eelnõu, millega muudetakse vastavalt Euroopa Liidu õigusele tubakatoodete pakendamise ja märgistamise nõudeid.

«Tubakatoote pakend on mõjuvõimas turustusvahend. Pilthoiatused suurendavad suitsetajate ja eelkõige noorte ning alaealiste teadlikkust, et suitsetamine kahjustab tervist ja motiveerib neid sellest ka loobuma,» põhjendas tervise- ja tööminister Rannar Vassiljev hoiatuspiltide vajalikkust.

«Uued pildid tubakapakkidel kujutavad endast koos tekstiga hoiatusi, mida suitsetamine võib inimesele põhjustada. Mind ennast ei ole praegused pakid ka siiani sigaretti proovima meelitanud, aga usun, et realistlikud illustratsioonid vähendavad kõigil soovi suitsupakki kätte võtta. Loodan, et uus lähenemine soosib suitsetamisest loobumise kōrval ka mitte alustamist,» lisas minister.

Eelnõuga keelatakse alates 2017. aastast ka hoonetes asuvad suitsetamisalad, et tagada inimestele suitsuvaba keskkond ning kaitsta nende tervist. Suitsetamisalade kaotamist on  soovitanud ka Maailma Terviseorganisatsioon (WHO), kes on öelnud, et inimese tervisele ohutut tubakasuitsu sisaldust õhus ei ole olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles