Isegi vett ei tasu liiga palju juua

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joogivesi
Joogivesi Foto: SCANPIX

Kuumadel suvepäevadel soovitatakse juua palju vett, kuid isegi seda on võimalik tarbida liiga palju.

Kui tarbida õiges koguses vett, soodustab see näiteks seedimist, viib kehast välja mürkaineid ning hoiab mälu, kirjutab huffingtonpost.com. Tervise arengu instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi sõnul on inimese organismi veevajadus on 28-35 milliliitrit kehakaalu kilogrammi kohta.

Kuid ka vett on võimalik tarbida liiga palju ning seda eriti trennitegemise ajal, kui sportija ei tunneta oma keha vajadusi. Trenni ajal liigselt joonud inimestel võib esineda hüponatreemia, mida kutsutakse ka veemürgituseks. See võib tekkida peamiselt kahel põhjusel: vesi koguneb organismi, koormab südant ja neerusid ning inimene kaotab liialt mineraalaineid.

Samas mõjub pidev vee üleküllus ka terve inimese organismile kahjulikult, sest liigne vesi koormab neerusid ja südant. Suure vee-eritusega kaasneb vajalike mineraalainete ülemäärane väljutamine organismist.

Hüponatreemia sümptomid on peavalu, oksendamine ning krambid. Harvadel juhtudel on haiguse põdemine lõppenud surmaga.

Haiguse vältimiseks soovitatakse näiteks sportlastel juua janu korral. Täpsemalt saab selle kohta lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles