Roheline naabruskond avaldab tervisele üllatavat mõju

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohelus tänavatel.
Rohelus tänavatel. Foto: SCANPIX

Mida rohkem puid on Su naabruskonna tänavatel, seda tervem Sa tõenäoliselt oled – seda näitab Toronto teadlaste viieaastase uuringu tulemus.

«Naabruskonna tervislike näitajate ning nende ümbruses kasvavate puude rohkuse vahel näib olevat vastastikune seos,» ütles Marc Berman, üks uuringu läbiviijatest.

Uuringus leiti, et inimesed kes elavad tänavatel, kus kasvab rohkem puid, märkavad paremini oma tervisenäitajaid ning oskavad neile tähelepanu pöörata. Neil on ka vähem südamehaigusi ja metabolismihäireid, näiteks kõrgvererõhutõbi ja ülekaalulisust, vahendab Metro News.

Online-küsimustikus oli üle 30 000 vastaja ning teadlased toetusid lisaks sellele ka linna ulatuslikule puude kasvamise andmestikule. Näiteks Torontos on kaardistatud 580 000 puuga tänavat.

Bermani sõnul on kümne puu istutamisel naabruskonda sama mõju tervisele kui iga majapidamise sissetuleku suurenemisel 10 200 dollari võrra või seitse aastat noorem olemisel.

«Tundub, et iga linn saaks uute puude istutamisest suurt kasu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles