Kopsuarst aitab riigikogu liikmetel hingata

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopsud.
Kopsud. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Kopsuarstide Selts (EKS) teeb homme, 14. oktoobril, rahvusvahelisel spiromeetria päeval, riigikogus hingamisteede ahenemist tuvastada aitavaid uuringuid.
 


Sellega soovib selts julgustada inimesi tegema spiromeetria-testi kui sama elementaarset uuringut nagu seda on vererõhu mõõtmine südame- ja veresoonkonnahaiguste diagnostikas.

Paljude hingamiselundite haiguste, sealhulgas astma ja kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse prognoos sõltub ravi õigeaegsest alustamisest ja nende haiguste diagnoosimisel on just spiromeetrial kõige olulisem koht.

Spiromeetria võimaldab kergesti kontrollida oma kopsude olukorda, võtab vähe aega ning annab palju informatsiooni kopsude seisundi kohta. See on soovitatav selliste näidustuste korral nagu hootine õhupuudus, õhupuudus füüsilisel koormusel, vilistav hingamine, hingamisraskused, krooniline köha, pärast viirusinfektsiooni pikalt püsima jääv köha ja rohkem kui 10 aasta pikkune suitsetamine.

Spiromeetria aitab tuvastada kaht väga levinud haigust - astmat ja kroonilist obstruktiivset kopsuhaigust.

Spiromeetria-uuringuid toimuvad riigikogus neljapäeval, 14. oktoobril kell 10-14, üks protseduur võtab aega umbes 10 minutit. Tulemusi hindab kopsuarst Mari Meren, kes on ühtlasi meditsiinidoktor, EKS juhatuse liige ja Põhja-Eesti regionaalhaigla sisehaiguste kliiniku pulmonoloogiakeskuse juhataja.Ta jagab ka selgitusi ja vastab küsimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles